„În acelaşi timp, obiectivul nostru este reformarea actualului program naţional de oncologie. De fapt, nu este un program naţional cu adevărat, ci putem vorbi doar despre o activitate naţională de chimioterapie. Un program naţional presupune mult mai multe lucruri”, a spus oficialul din MS.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România susţine nevoia înfiinţării, alături de celelalte comisii de specialitate din Ministerul Sănătăţii, a unei comisii de medicină personalizată – medicina viitorului, care sa elaboreze, în strânsă colaborare cu celelalte comisii de specialitate şi cu reprezentanţii pacienţilor, strategiile de viitor pentru adaptarea sistemului medical românesc la provocările medicinei personalizate. Modelul este deja aplicat cu succes în Statele Unite ale Americii.
Preşedintele FABC, Cezar Irimia, a apreciat progresele din ultimii ani în domeniul oncologiei ca fiind ‘extraordinare’.
„Progresele din ultimii ani, în domeniul oncologiei, au fost extraordinare. Atât ca mod de înţelegere a bolilor maligne, cât şi din punctul de vedere al tratamentului. Numai că, din păcate, pacienţii români nu au acces la aceste molecule moderne, printre care şi câteva medicamente personalizate, din cauza faptului că lista medicamentelor compensate nu a fost actualizată de 5 ani de zile”, a spus Irimia.
Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi ai altor asociaţii ale pacienţilor din întreaga ţară, reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulţi, s-au întrunit, în perioada 21-23.06.2013, în Poiana Braşov, pentru Conferinţa Naţională FABC, ediţia a V-a.
Tema principală a conferinţei a fost ‘Medicina personalizată în oncologie – diferenţe mici, beneficii mari’, scopul fiind creşterea nivelului de informare şi educare asupra oportunităţilor aduse de noile terapii dezvoltate în ultimii ani pe plan mondial.