„Noi suntem într-un război (cu RCS RDS deţinător a 75% din distribuţia de cablu). Războiul acesta nu se vede, dar există din prima zi în care am apărut. Suntem în războiul dintre winneri şi loseri. Prin «loseri» evident că înţelegem mediocrii/ ratangii.
Din nefericire, societatea noastră e o societate în care loserii sunt la putere. Aceşti deţinători ai puterii fac un lucru foarte simplu: ne obstrucţionează. Noi astăzi ajungem la unu din zece spectatori din cablu. De ce? Pentru că cel mai mare operator de cablu (RCS RDS), monopolist şi abuziv, ne împiedică să fim în grupul de canale tematice, unde sunt toate celelalte în poziţiile 10-20 de pe telecomandă. Luptăm de doi ani să ne obţinem un drept ce este constituţional şi legiferat de nenumărate ori.
Ultima legiferare – o nouă lege a audiovizualului promulgată de preşedintele Iohannis acum două luni de zile – spune clar că noi trebuie să fim în grupul tematic. Lucru care ne-ar îndreptăţi să ajungem la fel ca Digi24, canal al lui Digi, ca B1 TV, ca Antena 3, ca Realitatea, ca România TV, la acealaşi număr de telespectori (în reţeaua RCS RDS care deţine 75% din cablu). Nu se întâmplă. Noi suntem în război cu aceşti oameni. Am vrut noi? NU!„, a spus Adrian Sârbu”, a declarat Adrian Sârbu, cu ocazia a doi ani de la lansarea postului său de televiziune.
După ce Adrian Sârbu a reclamat, în repetate rânduri, că postul său tv se află la „coada” grilei, Digi a motivat spunând că a făcut două calupuri de posturi de ştiri: unul cu posturile româneşti (Digi 24, Realitatea, Antena 3, România TV şi B1), poziţionat mai bine în grilă, şi un calup cu canale de ştiri mai mici şi internaţionale, pus „în coadă” (NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN).
Legea nou apărută spune că „Distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice UNICE, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie”.
„(6) Distribuitorii de servicii vor prelua gratuit serviciile de programe, a căror difuzare a început după data publicării listei de la alin. (1) și care sunt libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați aflați sub jurisdicția României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni înaintea întocmirii listei de servicii de programe de la alin. (1), în vederea asigurării posibilității măsurării indicelui de audiență.
Numărul programelor care vor fi preluate în condițiile prezentului articol poate fi limitat de capacitatea tehnică dovedită a distribuitorilor și notificată argumentat Consiliului.
(8) După expirarea termenului prevăzut la alin. (6), radiodifuzorii privați ale căror servicii de programe nu se regăsesc în procentul de 25% prevăzut la alin. (1) pot opta pentru distribuție contra cost la tarife de distribuție practicate în mod uzual de distribuitorul de servicii.”
Citește și Scandal uriaş în audiovizual. Adrian Sârbu: „Digi îşi distruge concurenţa, dictează legi Guvernului”