Afaceristul este de părere că cel mai important lucru care îi lipseşte comunităţii oamenilor de afaceri români este „voinţa de a fi puternică„. El le reproşează acestora lipsa de implicare în politică, în administraţie.
Citeste si Adrian Sârbu: „Deşteptarea! Până să murim de virus, o să îngropăm România”
„Comunitatea de business e puternică, românii generează aproape jumătate din PIB, angajează 40% din angajaţii României, aproape 2 milioane de cetăţeni. Dar n-au voinţa de a fi puternici. E o paralizie care a cuprins comunitatea de business undeva pe la începutul anilor 2000, înainte de boomul din 2000-2008, o paralizie sau un confort, o paralizie a comodităţii, nu o paralizie a fricii. Nu ne băgăm în politică, nu ne implicăm în deciziile de administrare ale ţării pentru că aşa e normal. Nu e deloc normal„, crede Adrian Sârbu.
Omul de afaceri spune că ar fi de ajuns implicarea afaceriştilor în administrarea comunităţii lor. Adrian Sârbu crede că această lipsă de implicare vine din convingerea oamenilor de afaceri că ar fi ceva periculos sau imoral.
„Încerc să le spun: Implicaţi-vă în administrarea comunităţii voastre! Nu trebuie neapărat să luaţi jobul lui Orban sau al lui nu ştiu care. Implicaţi-vă în administrarea comunităţii voastre, în managementul comunităţii, pentru că administrare înseamnă putere, politic înseamnă putere, dacă la baza puterii sunt oameni competenţi, statul nu va mai fi acest exemplu, simbol şi blestem al imposturii şi incompetenţei.
Asta lipseşte clasei de business. Pentru că e foarte comodă, pentru că ştie să-şi facă businessul. Mai mult sau mai puţin capitalizată, această clasă reprezentată de fiecare este confortabilă cu viaţa pe care o are. Consideră că o implicare în politică ar fi ceva periculos sau chiar imoral„, conchide Sârbu.
La debutul pandemiei, Sârbu prevăzuse efectele devastatoare pe care coronavirusul urma să le aibă asupra ţării noastre. La acea vreme, afaceristul susţinea că „într-o lună, vom număra peste zece mii de bolnavi şi sute de morţi„, şi, cu fiecare zi care trece, „frica, panica, lipsa de activitate şi bani vor arunca România într-o isterie colectivă„.
Încă din luna martie, afaceristul sublinia importanţa implicării comunităţii de afaceri în zona politică şi administrativă. Şi asta întrucât politicienii i se păreau confuzi, incapabili de a concepe strategii pe timp de criză.
„Vedem o Românie pe drumul cimitirului. Deşteptarea, cei care suntem o alta Românie!
Lupta cu virusul, aceasta babă-oarbă care îi ucide mai ales pe cei în vârsta, poate dura 6 până la 12 luni. Cu fiecare zi care trece, frica, panica, lipsa de activitate şi bani vor arunca România într-o isterie colectivă, vor revela tot ce poate fi mai rău în om şi societate. O societete, România, fără lideri, fără planuri şi strategii de criză.
O Românie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru ascunşi în palatele şi vilele lui Ceauşescu, care ne transmit ordine prin miliţieni. “Marş în casă!”
O Românie cu bancheri confuzi şi speriaţi de ce va urma. O Românie în care, azi, puţinii oameni competenţi care mai există în structurile de decizie sunt persiflaţi de impostorii de la butoane, în care mii de medici sunt expuşi la boală şi moarte fără să fie protejaţi, în care angajatorii nu ştiu cu ce îşi mai plătesc angajaţii, iar oamenii, familiile, arestaţi la domiciliu, se întreabă până când le vor ajunge puţinii bani care le-au mai rămas. Soluţii nu au”, susţinea Adrian Sârbu în luna martie.