Adrian Sârbu, Orlando Nicoară şi alţi şefi Mediafax, trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 14 milioane Euro

Adrian Sârbu, fostul proprietar al ProTV, alături de Orlando Nicoară, fost director al Mediax, şi alţi foşti şefi ai grupului media au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 14 milioane de euro.
Romania TV
01 apr. 2016, 09:11
Adrian Sârbu, Orlando Nicoară şi alţi şefi Mediafax, trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 14 milioane Euro

Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Alături de el au fost trimişi în judecată Orlando Nicoară (fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Roxana Dorina Grigoruţă (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Noaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA și SC Mediafax Group SA) şi Daniela Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL). Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală, delapidare, şi spălare de bani.

Gheorghe Grădinaru, director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA, a fost trimis în judecată cu acuzaţii de delapidare şi spălare de bani, avocatul Liana Petrovici – sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani, Gheorghe Chiş (avocat), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani şi SC MEDIAFAX GROUP SA (în insolvență) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de Parchetul General, în rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

I. În perioada 2006 – 2014, în cadrul societăților din grupul Mediafax, deținute direct sau indirect de inculpatul Sârbu Adrian, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parțial în baza unui contract de muncă, și parțial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

În concret, mecanismul de eludare a taxelor presupunea:

1. Utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societăți în care calitatea de asociat și administrator era deținută de colaboratori sau angajați ai societăților din grup sau înființate pe numele unor persoane cu un nivel educaţional scăzut şi lipsite de cunoştinţe în domeniul media și de venituri.

2. Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate cu contracte individuale de muncă ale societăților din grupul de presă Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odată cu semnarea contractului de muncă, să semneze și un contract de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, în baza căruia urmau să primească cea mai mare parte a drepturilor salariale.

3. Încheierea de către societățile din grupul de presă, cu societățile de drepturi de autor, a unor contracte având ca obiect asigurarea de către aceste din urmă societăți (denumite „Agenți”), a serviciilor Autorilor scrierilor publicistice, în baza cărora „Agenții” emiteau facturi fiscale pe seama societăților din grupul de presă.

4. Prin înregistrarea în evidențele contabile ale societăților din grupul de presă a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum și de deducerea de TVA.

În cadrul acestui sistem, utilizat inițial în cadrul societății Publimedia International SA și continuat în cadrul societății Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins și la societățile Mediafax SA și Apropo Media SRL, rolul inculpatului Chiș Gheorghe Dragoș, avocat în cadrul cabinetului de avocatură ce asigura asistența juridică a societăților din grupul Mediafax, a fost acela de a înființa și controla o parte din societățile de drepturi de autor (S. P. I. SRL, D.A.I. SRL, P.C.M. SRL) dar și pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societății.

Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relațiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783,25 lei.

Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea și obținerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata „la negru” a salariilor angajaților societății, în paralel cu implementarea acestuia, inculpații au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societății.

În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi și proveniențe a sumelor ce erau returnate în casieria societății. Prin aceste circuite comerciale și financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284,7 lei.

Din probele administrate în cauză a rezultat că administratorii, directorii generali și directorii financiari ai societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SA, au acționat ca urmare a solicitărilor permanente ale inculpatului Sârbu Adrian, proprietar al acestor societăți, de identificare a unor modalități concrete de evitare a plății taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care „legea nescrisă” a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe. Totodată, acțiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurării sumelor de bani solicitate în permanență de inculpatul Sârbu Adrian pentru acoperirea cheltuielile personale.

În acest scop, în perioada 17.12.2012 – 7.01.2014, la cererea inculpatului Sârbu Adrian, inculpatul Grădinaru Gheorghe, director general al societății SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societății diverse sume, în total suma de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o inculpatului Sârbu Adrian, deși nu avea nicio justificare.

În cursul lunii aprilie 2014, în contextul pregătirii pentru eventuale controale din partea autorităților fiscale, în scopul disimulării modului în care a fost utilizată suma de 2.105.000 lei, la cererea inculpatului Sârbu Adrian, inculpatul Grădinaru Gheorghe a semnat, în calitate de reprezentant al SC SC Teleferic Prahova SA o serie de contracte fictive (contractul de consultanță dintre A.B.C. SRL și SC Teleferic Prahova SA, cel dintre persoana fizică autorizată Sârbu Adrian și SC Teleferic Prahova SA, contractele de împrumut dintre societate și angajații P.C. și P.E.), prin intermediul cărora era simulată aparența unor relații contractuale ce creau posibilitatea transferului unor sume de bani din contul SC Teleferic Prahova SA către societăți cu care inculpatul Sârbu Adrian avea relații contractuale, în calitate de furnizor al unor servicii iar ulterior, după ce inculpatul Sârbu Adrian a pus la dispoziție o sumă de bani ce a fost depusă in contul SC SC Teleferic Prahova SA, a procedat la transferul acestor sume de bani cu titlu de plata a serviciilor prestate conform contractelor fictive semnate, operațiunile de depunere de numerar/transfer în contul unei societăți cu care inculpatul Sârbu Adrian avea relații contractuale/plată a serviciilor acestuia fiind repetate până la acoperirea întregii sume.

Contractele fictive astfel semnate au fost avizate de inculpata Petrovici Liliana, avocat titular al cabinetului ce asigura consultanța juridică a societăților din grup și a inculpatului Sârbu Adrian, participantă la ședința în cadrul căreia au fost stabilite metodele prin care va fi acoperit soldul din casieria societății SC Teleferic Prahova SA.

Tot în scopul asigurării sumelor de bani necesare inculpatului Sârbu Adrian pentru acoperirea cheltuielile personale, respectiv pentru a-i asigura inculpatului sumele de bani necesare pentru achitarea ratelor aferente unui împrumut de nevoi personale contractat de la o bancă, inculpații Grigoruță Roxana Dorina și Nicoară Ilie Orlando, administratorul și, respectiv, directorul general al societății Mediafax SA, au fost determinați să încheie cu persoana fizică autorizată Sârbu Adrian un contract fictiv de consultanță și un act adițional la acesta în baza cărora, fără ca în realitate să presteze vreun serviciu, în perioada 01.11.2012 – 22.08.2014 inculpatului Sârbu Adrian i-a fost achitată suma de 1.356.095, 75 lei.

II. În perioada 9.12.2009 – 23.06.2014, inculpatul Sârbu Adrian a ascuns obținerea, în calitate de persoană fizică, a unor venituri realizate în urma unor tranzacții cu grupul CME, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totală de 11.255.092 lei.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților Sârbu Adrian, Nicoară Ilie Orlando, Petrovici Liana, Chiș Gheorghe Dragoș.

În cazul inculpatului Sârbu Adrian, sechestrul a fost aplicat asupra unor imobile situate în Franța, identificarea acestora făcându-se cu sprijinul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din cadrul Ministerului Justiţiei.

În consecinţă, prin întreaga activitate infracţională derulată de inculpatul Sârbu Adrian în nume individual dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentând cca. 14 milioane de euro.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște. Greșeala care aduce ghinion tot anul
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât