Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.
Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European, documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Severin noile acuzaţi.
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva europarlamentarului după ce jurnalişti britanici de la Sunday Times, sub acoperire, l-au filmat pe Severin când era de acord să facă trafic de influenţă în schimbul unor sume de bani.
Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European chiar dacă a fost exclus din PSD, iar ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandal au părăsit forul de la Bruxelles.
Severin a acuzat presa şi opinia publică de faptul că îi îngrădesc drepturile fundamentale la exprimare. „Nu mai pot să ţin conferinţe, nu mai am voie să merg la Ziua Naţională. Dar, ce mai am voie să fac? Dacă aş fi vinovat, aş primi o pedeapsă. Dar eu nu mai am voie să fac nimic”, a declarat Severin la B1 TV. într-o emisiune difuzată pe 5 decembrie 2011.