Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat de ce persoanele vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19 pot să se infecteze în continuare sau să transmită mai departe boala. Cu toate acestea, medicul atrage atenția că vaccinurile sunt în continuare esențiale, dublate de respectarea măsurilor sanitare,
“Trebuie să împărțim puțin apele pentru că se vorbește de vaccinare și se vorbește de infecții. Vaccinurile ne protejează pe dinăuntru și nu la nivelul mucoaselor.
Noi restricții în România. Ioana Mihăilă: „Doar pentru persoanele nevaccinate”
Avem două tipuri diferite de apărare, la nivelul mucoaselor ne apărăm cu niște anticorpid e tipul imunoglobulină A, iar în interiorul nostru ne apărăm cu anticorpid e tipul imunoglobulină G.
Diferența este foarte mare între ele. Vaccinul generează apariția acestui tip de anticorpi de tipul imunoglobulinei G.
Vaccinul ne protejează să nu facem forme de boală, dar nu ne protejează dacă renunțăm la mască, la măsurile de igienă personală etc. Este posibil ca la nivelul mucoasei nazale să ne infecăm cu acest nou virus dar nu vom dezvolta forme severe de boală sau alte minunății”, a declarat Adrian Streinu Cercel.
Acesta a mai precizat că vaccinurile sunt importante pentru stoparea pandemiei, tocmai pentru că infecțiile se pot transmite în continuare dacă doar o parte dn populație este vaccinată:
“Acest vaccin este o mană cerească pentru noi, dacă nu înțelegem acest lucru să nu ne mirăm că ni se întâmplă”, a spus medicul Streinu Cercel.
Valeriu Gheorghiță anunță dezastrul: La jumătatea lunii septembrie am putea avea iar peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi
Avertismentul medicilor, privind valul 4 al pandemiei: „Liniștea nu va mai dura mult. Ne așteptăm din nou la o creștere a numărului de cazuri, sperăm să nu fie abruptă”
Raul Pătrașcu, manager al Spitalului Județean Timișoara, a declarat pentru B1 TV, în emisiunea Actualitatea moderată de Tudor Mușat, că evoluția favorabilă a pandemiei se va opri și că vom asista în perioada următoare la un trend ascendent al numărului de cazuri. Acesta ia în calcul rata de vaccinare mică și pecificul noii tulpini Delta:
“Această liniște nu va mai dura mult. Suntem deja pe un trend ușor, ușor crescător. Acest trend va continua. Sperăm că această creștere nu va fi atât de abruptă, astfel încât să mai existe o liniște măcar pe la finalul lunii august. Ne așteptăm ca până cel târziu la mijlocul lunii septembrie să avem peste 1.000 de cazuri pe zi, din păcate. Având în vedere rata de vaccinare, având în vedere calitățile negative ale acestei variante Delta, ne așteptăm la o creștere de cazuri și iată că această liniște va fi din nou perturbată”, a explicat Raul Pătrașcu,
Pe de altă parte, Marius Geantă, reprezentant al Centrului Inovație în Medicină, a precizat că sunt premize ca valul patru să aibă un impact mai mic decât valul precedent, având în vedere că în marile orașe s-a creat deja imunitatea colectivă:
“Nu am răspuns la întrebarea cum a fost posibil ca după valul trei, în situația în care aproape toate restricțiile au fost ridicate, rata vaccinării este mai jos decât ne gândeam, suntm încă la sub 5 milioane de persoane vaccinate, cum se face că avem în continuare atât de bun al pandemiei, incomparabil cu ce s-a întâmplat după valul unu, ca să nu mai vorbim despre valul trei.
Vorbim despre apariția imunității colective cel puțin în marile orașe din România. O imunitate colectivă compusă din imunitatea obținută din vaccinare, de altfel rata vaccinării este la rândul ei mai mare în marile orașe, la care se adaugă imunitatea obținută în urma trecerii prin boală. Zona București-Ilfov deține 22% din totalul cazurilor de COVID diagnosticate de la începutul pandemiei în România. Știm că există 3-4 persoane pentru fiecare caz diagnosticat, persoane care au venit în contact cu virusul, forme asimtomatice sau ușor simptomatice. Nu au intrat în statistici, dar probabil o parte din aceste persoane au imunitate. Patru din cinci cazuri de COVID-19 la nivel mondial au apărut în marile orașe. Controlând prin imunitatea colectivă opținută um am explicat în marile orașe avem un control și al pandemiei”, a declarat Marius Geantă.