Adrian Streinu-Cercel cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", doctorul Adrian Streinu-Cercel, cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.
Filip Stan
03 mart. 2018, 14:54
Adrian Streinu-Cercel cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie

Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, în urmă cu două săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătăţii, Guvern şi Preşedinţia României şi a declarat că săptămâna viitoare va avea o discuţie în acest sens la minister.

„Eu am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (…) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (…) Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA n.r.)”, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” cere testarea obligatorie a populaţiei pentru hepatită, HIV şi SIDA.

„Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (…) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (…) să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”, a arătat doctorul Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel spune că există medicamente în prezent pentru cele trei infecţii, hepatită, HIV şi SIDA şi depistarea din timp a acestor boli ar costa puţin, faţă de cât se cheltuie pentru tratamentul acestora.

„Primul considerent este că sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. (…) În momentul de faţă vindecăm infecţia cu virusul hepatic C, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa de o viaţă normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea şi ce avem în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică, care, ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul dacă nu-l testăm şi nu îl identificăm, iarăşi costurile pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăşi costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm”, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Întrebat dacă testarea obligatorie pentru hepatită, HIV şi SIDA la medicii de familie se va face gratuit pentru pacienţi, Streinu-Cercel a răspuns: „Discutăm. (…) Se putea face chestia asta şi până acum, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, e adevărat pe spinarea pacientului. Eu acum încerc ca împreună cu Casa Naţională, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să creionăm o politică în acest domeniu al virusurilor transmisibile prin act sexual, sânge şi produse de sânge, astfel încât să limităm la maxim răspândirea acestor virusuri în România.”

Dr. Adrian Abagiu, medic la „Matei Balş” a declarat sâmbătă, că, „trendul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca până în 2020 să avem 90 la sută din populaţia HIV depistată, 90 la sută trataţi, iar pentru hepatita C, acelaşi target e până în 2030.”

Casa Naţională de Sănătate a refuzat deja să deconteze testarea pacienţilor medicilor de familie, pentru hepatită, susţine presedintele Filialei Sibiu a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.

„Ar fi absolut necesar, ca testarea pentru virusul hepatitei C să fie decontată de Casă. Lucru pe care nu l-am obţinut. Am făcut intervenţii şi la nivelul Comisiei de specialitate la nivelul Ministerului. (…) Această intervenţie a fost făcută demult, fără rezultat. Chiar este nevoie de un suport prin decontare prin Casă, altfel lucrurile sunt dificil de realizat”, a declarat Loredana Piloff.

Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 până în 2017 s-au înregistrat în total 22.980 de pacienţi cu HIV/SIDA în România, din care mai sunt în viaţă 15.000. Un număr de 692 de cazuri noi HIV/SIDA şi 171 de decese din cauza acestei boli s-au înregistrat în 2017. Anul trecut, singurul judeţ din ţară fără niciun caz nou HIV/SIDA este Sălaj, iar judeţul cu cele mai multe cazuri noi este Constanţa, cu 37 de pacienţi, potrivit datelor prezentate sâmbătă, la Sibiu, de către managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cel mai vizionat videoclip pe TikTok. Nimeni nu-i înțelege succesul
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
A murit Bogdan Teodorescu! Jurnalistul și analistul politic s-a stins din viață la 61 de ani
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card