Adrian Streinu-Cercel cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", doctorul Adrian Streinu-Cercel, cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.
Filip Stan
03 mart. 2018, 14:54
Adrian Streinu-Cercel cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie

Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, în urmă cu două săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătăţii, Guvern şi Preşedinţia României şi a declarat că săptămâna viitoare va avea o discuţie în acest sens la minister.

„Eu am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (…) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (…) Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA n.r.)”, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” cere testarea obligatorie a populaţiei pentru hepatită, HIV şi SIDA.

„Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (…) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (…) să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”, a arătat doctorul Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel spune că există medicamente în prezent pentru cele trei infecţii, hepatită, HIV şi SIDA şi depistarea din timp a acestor boli ar costa puţin, faţă de cât se cheltuie pentru tratamentul acestora.

„Primul considerent este că sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. (…) În momentul de faţă vindecăm infecţia cu virusul hepatic C, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa de o viaţă normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea şi ce avem în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică, care, ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul dacă nu-l testăm şi nu îl identificăm, iarăşi costurile pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăşi costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm”, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Întrebat dacă testarea obligatorie pentru hepatită, HIV şi SIDA la medicii de familie se va face gratuit pentru pacienţi, Streinu-Cercel a răspuns: „Discutăm. (…) Se putea face chestia asta şi până acum, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, e adevărat pe spinarea pacientului. Eu acum încerc ca împreună cu Casa Naţională, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să creionăm o politică în acest domeniu al virusurilor transmisibile prin act sexual, sânge şi produse de sânge, astfel încât să limităm la maxim răspândirea acestor virusuri în România.”

Dr. Adrian Abagiu, medic la „Matei Balş” a declarat sâmbătă, că, „trendul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca până în 2020 să avem 90 la sută din populaţia HIV depistată, 90 la sută trataţi, iar pentru hepatita C, acelaşi target e până în 2030.”

Casa Naţională de Sănătate a refuzat deja să deconteze testarea pacienţilor medicilor de familie, pentru hepatită, susţine presedintele Filialei Sibiu a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.

„Ar fi absolut necesar, ca testarea pentru virusul hepatitei C să fie decontată de Casă. Lucru pe care nu l-am obţinut. Am făcut intervenţii şi la nivelul Comisiei de specialitate la nivelul Ministerului. (…) Această intervenţie a fost făcută demult, fără rezultat. Chiar este nevoie de un suport prin decontare prin Casă, altfel lucrurile sunt dificil de realizat”, a declarat Loredana Piloff.

Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 până în 2017 s-au înregistrat în total 22.980 de pacienţi cu HIV/SIDA în România, din care mai sunt în viaţă 15.000. Un număr de 692 de cazuri noi HIV/SIDA şi 171 de decese din cauza acestei boli s-au înregistrat în 2017. Anul trecut, singurul judeţ din ţară fără niciun caz nou HIV/SIDA este Sălaj, iar judeţul cu cele mai multe cazuri noi este Constanţa, cu 37 de pacienţi, potrivit datelor prezentate sâmbătă, la Sibiu, de către managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Teorie controversată despre Brigitte Macron. Cine este Jean-Michel Trogneux
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Explozie în apropierea consulatului rus din Marsilia, fără victime sau pagube
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!