„Din păcate, toți pacienții internați cu COVID au nevoie de oxigen. Ei erau conectați la oxigen. Starea lor de sănătate era medie spre severă. Nu este nimic bun pentru acești pacienți COVID. Din păcate, pacienții trebuie monitorizați în continuare, evaluați din punct de vedere al posibilelor afectări de căi respiratorii”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la sosirea la Spitalul Matei Balș.
„Clădirea este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul, după cu știți, reprezintă un medicament în momentul de față. Nu știu de la ce a izbucnit incendiul”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, citat de România TV.
Citește și Raed Arafat, detalii de ULTIMĂ ORĂ despre incendiul cu 4 morți de la „Matei Balș”
Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple. Potrivit acestuia, la nivelul Spitalului Floreasca, în urma declanşării „planului roşu”, au fost mobilizaţi aproape 100 de medici şi asistenţi, suplimentar pentru a interveni „dacă este cazul”.
De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că din informaţiile existente până în prezent, în afara celor patru persoane decedate în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş”, nu mai sunt pacienţi în stare critică sau pacienţi cu arsuri.