CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel susține „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecția cu COVID 19 poate fi fatală.
Românii trebuie să ia în serios autoizolarea şi să stea cât mai mult în casă în următoarele 10 săptămâni, dacă nu vrem să ajungem în situaţia gravă a Italiei, a avertizat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel.
Profesorul Cercel ne îndeamnă insistent să nu ne mai vizităm părinţii şi bunicii timp de trei luni, pentru a-i proteja.
Medicul Adrian Streinu Cercel, despre epidemia de coronavirus din România: „Va fi o perioadă de foc”
„Minimum şase săptămâni, opt săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, la Antena 3. Pentru ca pandemia să fie ţinută sub control, medicii spun însă că e nevoie de mai mult timp de stat în casă. Totuşi, medicul arată că acest lucru nu înseamnă că nu ne mai îmbolnăvim, ci că reducem mult riscurile de contaminare.
„Să nu ne imaginăm că în astea două luni de zile nu se va întâmpla absolut nimic, să nu ne imaginăm că nu se vor îmbolnăvi oameni, să nu ne imaginăm că nu vor fi urgenţe medico-chirurgicale, dar la momentul de faţă, noi trebuie să depăşim situaţia, să reducem activitatea în spitale tocmai pentru a face loc potenţialilor pacienţi care vor veni infectaţi cu noul coronavirus, în detrimentul altora care au nevoie de servicii medicale. E cazul celor cu diabet, pacienţi oncologici şi aşa mai departe, adică lucrurile sunt foarte complicate, nu sunt aşa de ici, de colo”, a atenţionat medicul Streinu-Cercel.
Medicul a recomandat persoanelor tinere să circule cât mai puțin și să nu intre în contact în această perioadă cu părinții, bunicii, pentru a nu exista posibilitatea de a le transmite virusul fiindcă cei în vârstă sunt cei mai afectați.
„Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă”, a recomandat dr. Cercel.
”Noi am avut o intrare masivă de concetățeni români care au venit pe relația Italia, și lucrul ăsta s-a văzut. Practic ce vedem în momentul de față, în cazurile de contact, majoritatea pe această relație. Din analizele pe care le-am făcut, și avem inclusiv evaluarea colegilor de la Facultatea de Matematică a Universității București, arată cat se poate de clar că un interval de 19 zile vorbim de trei clustere diferite. Un cluster Italia, cel mai important, un alt cluster este cluster-ul israelian și al treilea, care vine puternic din spate, este cel spaniol. Și nici nu trebuie să fii foarte savant ca să-ți dai seama că avem un „pool” important de concetățeni care trăiesc în Spania și care s-au repatriat în ultima lună de zile. Toți acești concetățeni aduc cu ei, o parte, evident nu toți, o parte aduc virusul. Dacă ne uităm pe monitorizarea pe care am făcut-o noi pe partea de Vest a României, este evident faptul că cei care au fost în carantină și s-a dovedit ulterior că au fost pozitivi cu acest coronavirus, au venit pe această relație. Mai facem și alte calcule care sunt statistice și știți că există un indicator care arată cam care ar fi rata de atac. În momentul de față se vorbește despre rata de atac de 2,5-3. Să spunem că nu o luăm pe aia de 3, și o luăm pe aia de 2,5 și dacă mai luăm în calcul faptul că circa într-un an, un an și jumătate circulația virusului în populație ar trebui să ajungă undeva la 80% din populație, și luăm în calcul 19 milioane de oameni, cat ar avea România, de-aici încolo calculele sunt simple și nu încape niciun fel de dubiu.
Acum, cum se traduce toată această poveste în viața de zi cu zi. În viața de zi cu zi trebuie să ținem cont de grupele populaționale pe care le avem. Și știm cu toții că avem copii, avem adulții tineri și mai puțin tineri, și respectiv persoane în vârstă. Acest virus a venit cât se pate de clar și s-a devoalat în fața noastră și ne-a spus: „măi doctorilor, eu nu mă ating prea mult de copii, eu nu mă ating prea mult de oameni tineri, dar am o problemă cu cei în vârstă.
Dacă știm acest lucru, evident că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să-i protejăm pe cei în vârstă. Și atunci ne uităm să vedem unde sunt persoanele în vârstă. Persoanele în vârstă sunt în mediul rural, majoritatea, și sunt în familiile care sunt „segregaționate”, cu copiii, adulți, respectiv vârstnici. Mă rog, avem aceste două situații: familii care au din toate grupele de vârstă în interior și respectiv populația rurală care este îmbătrânită”, a explicat Adrian Streinu Cercel.
Întrebat când vom atinge vârful, medicul a declarat: Un prim vârf va fi după Paște. Avem două valori care vor fi foarte active. Un prim val va fi după Paștele catolic și un al doilea val va fi după Paștele ortodox, pentru că atunci vom avea conglomerate și atunci vom avea schimb masiv de informație virală între aparținătorii unor familii, pentru că este obiceiul clasic se adună familia, fiind oameni în familie se adună la mese, deci aceste lucruri fiind cunoscute, calculele sunt ușor de făcut și de estimat.