Adrian Tudora, directorul ELCEN, a explicat că presiunea pentru livrarea energiei termice se modifică anual, deoarece rețeaua este foarte veche.
„Rețeaua de termoficare cedează, într-adevăr, pentru că este învechită, iar ca să facem o comparație cu ce se întâmpla acum 10 ani, presiunea cu care pleacă apa din CET-uri este la un nivel de patru-cinci ori mai mic. De ce? Pentru că la presiuni mai mari, rețeaua nu știe să suporte. Cum creștem puțin presiunea, cum crapă rețeaua de termoficare”, a transmis directorul ELCEN, pentru gandul.ro.
„Din cauza aceasta, și capetele de rețea au de suferit. Presiunea fiind mai mică, la plecarea din centrală – și aici subliniez că presiunea este cumva dictată de rețea, și de Termoenergetica – conduce la o lipsă sau la o alimentare mai precară la capetele de rețea.
Totodată, uzura rețelei conduce și la debite de ados foarte mari. Ce înseamnă? Din centrală pleacă pe circuitul primar o cantitate de apă caldă în oraș. Acea cantitate ar trebui să se reîntoacă în centrală, mai rece, pe care o reîncălzim, și o trimitem înapoi în oraș. La momentul acesta, pierderile în rețeaua de termoficare sunt de 2.300 de tone pe oră.
Pe lângă faptul că este o apă tratată chimic, este o apă dedurizată, deci o apă cu costuri, și ea mai înmagazinează și energie termică, care se pierde în pământ”, a adăugat Adrian Tudora, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
Citește și: Facturi uriaşe la gaze și electricitate pentru cei care nu au contractele pe numele lor