Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

Educatorul numărul unu în privința educației financiare a populației este inflația, iar prin intermediul acestuia am început să învățăm ce este economia de piață, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, la o conferință despre educația financiară, potrivit Agerpres.
Filip Stan
29 mart. 2017, 10:57

"Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim", a spus Adrian Vasilescu la conferința "Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci".

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

"Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației", a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

"Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii", a mai declarat Adrian Vasilescu.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim”, a spus Adrian Vasilescu la conferința „Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci”.

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

„Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

„Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin