Adrian Veştea a comentat negocierile pe marginea formării noului Guvern şi susţine că Nicolae Ciucă este cel mai muncitor şi cel mai echilibrat premier pe care l-a avut România.
– Domnule Adrian Veștea, cum vi se par negocierile legate de viitoarea structură a Guvernului, cum se vede totul de la Brașov?
– Am văzut zilele acestea multă agitație pe marginea rotativei. Se aruncă nume și funcții în media, se fac și desfac guverne, dar cred că omitem un lucru esențial din vedere, care este, de fapt, un bun câștigat pentru România. Anume, faptul că, dintr-un mandat de trei ani, la cât s-a angajat această coaliție PNL-PSD-UDMR, noi liberalii am făcut din primul an și jumătate un model de succes. Cu sacrificii, poate și cu erodarea unor miniștri ai noștri, că așa e la guvernare, când muncești nu rămâne costumul intact, am reușit să facem performanță pentru România, pe timp de criză pandemică, criză economică și război la graniță.
Guvernul Ciucă a fost soluția de echilibru și ordine care a permis atragerea de investiții record, care a permis o majorare consistentă a pensiilor, care a permis demararea unor reforme ținute la sertat de mulți ani, care a făcut ca MCV să fie ridicat.
Și vă mai spun ceva, Nicolae Ciucă mi se pare cel mai muncitor premier pe care l-a avut România până azi. Și cel mai echilibrat. Multora li s-a gonflat orgoliul după doar câteva luni. Nu și lui Nicolae Ciucă. Și știu ce vorbesc. Mai mult, Guvernul Ciucă este cel care a protejat fermierii și în condiții de secetă și în condiții de război, este cel care a reușit creștere economică pentru care suntem invidiați peste tot în Europa. Așa că, pentru toți cei care fac analize de pe margine, căci după jumate de mandat la guvernare, mulți analiști se arată, le spun că ar trebui să se mai uite odată pe cifre, pe date și mai ales în oglindă și să vadă că România e pusă pe linia dezvoltării de Guvernul Ciucă. Restul e interes politic electoral.
– Dar cum caracterizați acuzațiile din interior potrvit cărora se putea face mai mult în relația cu PSD, sau poate chiar să nu se fi făcut alianța cu PSD?
– Nu caracterizez în niciun fel. Varianta fără PSD s-a încercat, după cum știți și a eșuat lamentabil. Nu mai puteam face experimente într-un context extrem de dificil. Era nevoie de o majoritate solidă și matură. De altfel, eu știu că analizele se fac la final de mandat nu la jumătatea lui. Această Coaliție are un mandat de trei ani, iar PNL a îndeplinit cu succes, deocamdată, partea ce mai grea a lui. Un an jumate de guvernare Ciucă în care s-au pus bazele dezvoltării României pentru anii viitori. Care era cea mai importantă bază în condiții de crize multiple ? Stabilitatea. Dar să ne apucăm de analize acum e ca și cum ne-am opri în mijlocul unui meci de fotbal și am lăsa adversarii să joace singuri. Sigur, cei din tribune au tot dreptul să comenteze meciul, doar că PNL are nevoie azi de toți jucătorii, așa că toți oamenii din PNL ar trebui să fie pe teren și să înscrie pentru România. Eu vă spun un sigur lucru: O soluție mai potrivită pentru România în plină pandemie, criză economică și război la graniță nu putea fi decât această coaliție, care este cea mai echilibrată și performantă coaliție de după 1990. ȘI pe mai departe, care este logica să strici un lucru care funcționează ? Niciuna. Desigur, interesele electorale pun presiune pe toate partidele, dar în interiorul partidelor trebuie multă înțelepciune pentru a menține stabilitatea care aduce dezvoltare.
– Care este poziția în care îl vedeți pe premierul Nicolae Ciucă, după rotativă. Știți că de vorbește, fie despre poziția de vicepremier, fie de cea de președinte al Senatului?
– Din punctul meu de vedere și al multor lideri din teritoriu, singura garanție a stabilității viitorului guvern ar fi rămânerea președintelui Nicolae Ciucă în guvern. Este singurul care poate să urmarească atent procesele și să impună aplicarea unor măsuri liberale în guvernul Ciolacu. Vedeți aici ne aflăm într-o dilemă care cere încă o dată sacrificiul premierului. Eu sunt conștient că este dificil pentru un general cu patru stele, care a condus armate și apoi un guvern să accepte un post în guvernul Ciolacu. Și alți colegi și-au pus problema asta. Că strict pentru Nicolae Ciucă nu este cea mai plăcută decizie pe care ar lua-o. Dar eu sunt convins că, așa cum l-am cunoscut , premierul nu ar ezita să treacă peste orice formă de orgoliu personal și să accepte să fie vicepremier dacă partidul va decide că e mai bine așa. Eu cred că poziția de la Senat, chiar dacă sună bine, ”al doilea om în stat” lasă descoperit echilibrul în acțiunea de zi cu zi a guvernului și dați-mi voie să nu fiu așa încrezător că, oricine ar fi de la PNL în fruntea echipei guvernamentale, va fi mai eficient ca președintele Ciucă. Or, eu nu am așa mare încredere că totul va merge ca uns și că administrația locală liberală va fi tratată echitabil în preajma alegerilor de anul viitor. De aceea, cei mai mulți primari, președinți de consilii județene, lideri de filiale cred, din ce mai știu și eu, că Nicolae Ciucă ar trebui să rămână vicepremier. Povestea cu faptul că ar fi subalternul lui Marcel Ciolacu e una de adormit copii. Deciziile mari se iau în Coaliție, unde suntem toți egali, dar ca ele să fie implementate, întocmai, e important să ai ochiul cel mai respectat și format asupra lor, din interiorul guvernului.Și vreau să vă mai spun ceva. Pe mandatul Nicolae Ciucă și asta ar trebui să nu uite mulți din colegii mei, președinții de consilii județene și primarii liberali au avut resurse și posibilitatea să construiască poate cel mai mult din ultimii 30 de ani pentru comunitățile unde activează. Eu sub mandatul Nicolae Ciucă, iată reușesc ceea ce brașovenii și nu numai, visează de ani de zile, să inaugurăm la Brașov un aeroport modern, după toate standardele europene. Asta nu e puțin lucru.
Așadar, eu sunt convins că, din interior, Nicolae Ciucă ar putea aplana conflicte, evita derapaje în decizii importante și mai ales ar putea impune măsurile liberale pe care noi le susținem. Mi se pare esențial pentru PNL ca întreaga componentă liberală a guvernării, fie că vorbim de economie, finanțe, dezvoltare, IMM-uri, tot ce ține de zona noastră de competență ca liberali, să fie coordonată în continuare de președintele partidului. Dar, desigur asta e o decizie care se va lua în partid și care în final îi aparține domniei sale.
– Ce poate obține PNL la negocierile pentru rotativă ?
– Nu cred că e vorba despre ce poate să obțină PNL. Este vorba despre cum putem să facem o echipă performantă, care să continue trendul ascendent de dezvoltare a României, pe care guvernul Ciucă l-a setat deja. Nu e despre funcții, chiar dacă e importantă și chimia într-o echipă, e despre responsabilitatea maximă de a guverna România într-o perioadă dificilă. De altfel, noi toți ne așteptăm ca viitorul premier, Marcel Ciolacu să aibă același comportament și respect pe care Nicolae Ciucă l-a arătat față de PSd ăn calitate de prim ministru. Așadar, ce trebuie să obțină PNL de la rotativă este garanția continuității măsurilor bune luate deja și perspectiva unor măsuri liberale care să continue să modernizeze România.