Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor Adrian Wiener (USR PLUS) consideră că „orice măsură, chiar şi de recompensă, chiar şi de condiţionare a accesului la anumite obiective publice ar trebui să fie un mijloc prin care să creştem rata de vaccinare”. „(…) contagiozitatea variantei Delta (…), faptul că doar sub 30% din populaţia vulnerabilă peste 60 de ani este vaccinată, toate aceste lucruri ne fac să ne gândim la faptul că valul patru va fi unul cu efecte dramatice în România, cu un număr foarte mare de spitalizări şi decese”, afirmă Wiener, medic de profesie.
Adrian Wiener a declarat la RFI că, în contextul ritmului scăzut de vaccinare din România, situaţia este „foarte îngrijorătoare, pentru că într-adevăr, contagiozitatea variantei Delta, tendinţa de a avea un număr mai mare de spitalizări decât varianta cu care ne-am obişnuit şi pe lângă aceste cifre mici globale de vaccinare, faptul că doar sub 30% din populaţia vulnerabilă peste 60 de ani este vaccinată, toate aceste lucruri ne fac să ne gândim la faptul că valul patru va fi unul cu efecte dramatice în România, cu un număr foarte mare de spitalizări şi decese”.
Medicul Monica Pop avertizează asupra vaccinării copiilor: „Există şi un pericol, deci trebuie grijă foarte mare”
„Orice mijloc prin care creştem rata de vaccinare este un mijloc bun. Cântărirea în termeni de etică acum nu mai are vreun sens, în măsura în care lucrurile stau cum stau. Orice măsură, chiar şi de recompensă, chiar şi de condiţionare într-un fel a accesului la anumite obiective publice ar trebui să fie într-un fel sau altul un mijloc prin care să creştem rata de vaccinare şi stimulentele pot fi unul dintre ele, categoric”, a susţinut Wiener.
Potrivit raportării de luni seară, doar aproximativ 13.000 de persoane au fost vaccinate în România în cele 24 de ore de referinţă. Dintre ele, circa 8.600 au primit prima doză. Numărul total de persoane vaccinate se apropie de 4,9 milioane.