Adriana Pistol (INSP), apel la populaţie: Nu suntem departe de 20.000 de cazuri COVID-19 pe zi

Presiunea pe spitale este tot mai mare ca urmare a exploziei cazurilor COVID-19. Astăzi au fost înregistrat aproape 15.000 de noi infectări, iar numărul deceselor a depăşit 330. În aceste condiţii, şefa INSP a avertizat că nu suntem departe de 20.000 de infectări zilnice şi că depinde de fiecare persoană în parte să se protejeze.
Alina Costache
06 oct. 2021, 15:29
Adriana Pistol (INSP), apel la populaţie: Nu suntem departe de 20.000 de cazuri COVID-19 pe zi

România este în plină criză sanitară. De două zile, cazurile COVID-19 se învârt în jurul a 15.000. Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), medicul Adriana Pistol, a declarat că dacă populaţia va continua să nu respecte măsurile de distanţare fizică, de protecţie sanitară individuală şi dacă oamenii nu se vor vaccina România nu este „departe” de a înregistra 20.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2 zilnic.

„Depinde de noi. Depinde de ce ne dorim, de ce facem în fiecare zi, cât de serioşi suntem în autoprotecţie, depinde dacă mergem să ne vaccinăm, depinde de toate acestea. Dacă vom păstra acelaşi trend în care nu facem nimic, nu suntem departe de 20.000 de cazuri pe zi”, a spus Adriana Pistol.

Şefa INSP a declarat că purtarea măştii sanitare de protecţie este utilă, însă aceasta face parte dintr-un pachet de măsuri care trebuie respectate.

„Masca şi-a dovedit utilitatea. Sigur că nu este un mijloc perfect, sigur că nu ne-am fi dorit să ajungem aici, mizând pe o populaţie protejată prin vaccin şi nu printr-un lucru de genul ăsta, cu este masca, dar masca va avea o influenţă, chiar dacă nu foarte mare, dar va avea în mod sigur o influenţă asupra evoluţiei bolii sigur că nu este singurul lucru care poate să influenţeze această evoluţie, este doar unul dintre lucrurile care pot să aducă un aport la reducerea numărului de cazuri. Primul, în mod evident, este vaccinarea. Al doilea este distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, al treilea: igiena personală. Este un cumul de măsuri care sunt necesare dacă vrem să vedem efecte foarte serioase asupra evoluţiei pandemiei. Dar masca este unul dintre ele”, a mai declarat Adriana Pistol.

„Suntem un popor suficient de inteligent care să înţeleagă că are de făcut una-trei chestii să se protejeze. Haideţi să o facem noi, fără să vină cineva cu ordine, hotărâri sau mai ştiu eu ce. Cred că e momentul să înţelegem că nimeni de pe Terra nu ne va scăpa de această pandemie. Noi ne vom scăpa. E boala noastră, printre noi. Noi trebuie să scăpăm de ea împreună. Nu ne plac restricţiile. Nu ne plac impunerile. Nici mie nu-mi plac. Hai să o facem de la noi!”, a mai spus Adriana Pistol.

Şi medicul Valeriu Gheroghiţă a explicat că scăderea numărului de cazuri COVID-19 ţine de comportamentul fiecăruia.

„Ţine foarte mult de noi. Ţine de acelaşi concept pe care l-am învăţat la începutul pandemiei – de aplatizarea curbei. Ţine de comportamentul individual, de implementarea măsurilor de prevenţie şi de vaccinare. Cât de repede vom face toate aceste lucruri şi procentul de oameni care vor adera la aceste reguli, aşa încât să aplazităm curba. Să nu fim în continuare pe creştere.

E puţin probabil ca în următoarele 10-14 zile să se schimbe trendul de evoluţie a numărului de cazuri. După două săptămâni încolo, dacă vom fi mult mai implicaţi şi mai responsabili, să observăm o aplatizare”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Miniştrii Sănătăţii şi Internelor au semnat Ordinul

Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 în Bucureşti se apropie de 11 la mie

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

„De exemplu, într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască”, a explicat Ministerul Sănătăţii.

„Rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc”, au mai transmis reprezentanţii MS.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 6 octombrie. Aproape 15.000 de noi infectări COVID-19, peste 330 de decese şi 1513 pacienţi la ATI

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre