Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că toate spitalele COVID au recomandarea de a face cât mai multe analize de laborator pentru depistarea tulpinei africane Omicron.
„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.
Este alertă la guvern după măsurile dure luate în Europa la apariția noii tulpini COVID. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va discuta impunerea de noi măsuri pentru a preveni răspândirea virusului mutant, rezistent la vaccin și a convocat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Guvern. De asemenea, este în desfăşurare o şedinţă a CNSU, la care participă şi şefa INSP, Adriana Pistol. Potrivit unor surse, autorităţile române discută despre introducerea carantinei obligatorii pentru toate persoanele care vin din Africa de Sud.
Marea Britanie a confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina super-mutantă, Omicron
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”.
„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC.
Pe fondul acestor îngrijorări, mai multe state din UE, dar state asiatice, dar şi Statele Unite au impus interdicții de călătorie în zona africană.
Noua variantă a fost detectată la începutul lunii noiembrie și, având în vedere numărul mare de mutații suferite, oamenii de știință au precizat că este posibil ca noua versiune Covid-19 să se fi dezvoltat la o persoană imunocompromisă care suferea de o infecție cronică mai veche, netratată.
Până acum, tulpina africană de COVID – Omicron ,a fost depistată, în afară de Africa de Sud, în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia.