Adriana Săftoiu aruncă bomba în cazul jurnaliştilor români răpiţi acum 18 ani în Irak. În primă fază, povestea cu jurnaliștii răpiți a fost o înscenare, a spus fostul deputat PNL. „Ulterior, ei au trecut la niște răpitori adevărați. Primii care i-au luat și-au dat seama că este o miză, că au ce negocia, iar apoi i-au dat mai departe. Nu știu ce s-a întâmplat la final, dar știu că au fost eliberați”, a spus Adriana Săftoiu la podcast-ul lui Marius Tucă.
Întrebată dacă știe cât s-a plătit în momentul în care jurnaliștii au fost eliberați, Adriana Săftoiu a declarat: „Nu știu dacă s-a plătit. Nu toate lucrurile se discutau la nivelul consilierilor, oricât de apropiați ar fi fost. Erau cercuri foarte restrânse”.
Pe 28 martie 2005, trei jurnaliști români, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, se aflau în Bagdad de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului, când au fost răpiți împreună cu ghidul lor irakian Mohammed Munaf (despre care ulterior s-a aflat că avea și cetățenie americană). Răpitorii, care au declarat că fac parte din organizația intitulată Brigăzile Muadh Ibn Jabal, ar fi cerut ca, în schimbul eliberării jurnaliștilor, România să-și retragă într-un interval de patru zile cei 860 de soldați angajați în cadrul coaliției multinaționale din Irak. În seara aceleiași zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru ziariști. Cei trei au fost eliberați după 55 de zile, pe 22 mai 2005, iar președintele României, Traian Băsescu, a mulțumit serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei.