„Să știți că a fost foarte greu să mă decid să public această carte. Nu e o carte care a început ieri, sau alaltăieri sau acum un an. E o carte care a început exact acum șapte ani de zile. Nu-i o carte de memorii, în sensul clasic al cuvântului memorii. E mai degrabă o mărturisire”, a spus Săftoiu, la lansarea cărții ei dedicate perioadei în care a fost consilier prezidențial.
Ea a susținut că avem o imagine „ușor falsă despre politică, despre cum funcționăm”, și a accentuat că una dintre marile greșeli pe care le putem face față de instituțiile politice și de politicieni este aceea de a ne „îndrăgosti” de ele și de a le acorda „un cec în alb”.
„Cea mai mare greșeală pe care putem s-o facem e să ne îndrăgostim de politicieni, de instituțiile de stat, să le dăm un cec în alb și să nu păstrăm spiritul critic asupra lor. Dacă ne lipsește ceva atunci sigur ne lipsește acest lucru în relațiile cu politicul și, mai ales, la începutul unui lider, care se formează și care are nevoie de această critică. Sigur, acum suntem îndrăgostiți de niște instituții, din nou ni se pare foarte în regulă. Nu ne mai uităm dacă sunt abuzuri și excese și peste câțiva ani o să ne dăm seama că din nou nu e bine”, a subliniat Săftoiu.
Autoarea „Cronicii de Cotroceni” consideră că „un om nu devine rău singur, cum un om nu devine bun singur”.
„De fapt ceea ce aș vrea eu să se înțeleagă după prima lectură, unde veți păstra, desigur, anecdoticul, e această mare dezamăgire a mea pe care am încercat-o la finalul mandatului de la Cotroceni. Un om nu devine rău singur, cum un om nu devine bun singur. Dacă cineva devine rău în politică, vă asigur că e foarte bine ajutat de la electorat, până la instituții. Iar dacă devine bun, chiar dacă unii spun ‘nu datorez nimănui nimic, m-am făcut singur!’, nici el nu devine bun singur”, a afirmat Adriana Săftoiu.
În altă ordine de idei, Săftoiu a avut cuvinte de apreciere la adresa copreședintelui PNL Vasile Blaga, prezent la lansare, despre care a spus că îi datorează foarte multe lucruri în formarea ei politică. „Sunt personaje în carte care sunt în sală. Nu pot să nu spun că, de-a lungul formării mele ca om politic, un om care mi-a fost foarte aproape și căruia îi datorez foarte, foarte multe lucruri este domnul Vasile Blaga, omul care, până la urmă, mi-a suportat chiar și începuturile alături de Partidul Democrat”, a mai spus Adriana Săftoiu.
Klaus Iohannis şi-a lansat cartea „Primul pas”. Mesaj emoţionant pentru soţie VIDEO
Jurnalistul Luca Niculescu a spus că volumul este „una dintre cele mai interesante, mai bine scrise cărți de profundă și fină analiză politică, o carte foarte erudită, care vorbește despre putere în general, care transmite un mesaj: ‘Nu vă îndrăgostiți de putere!’, ‘Nu vă îndrăgostiți de oamenii politici!’, ‘ Nu vă îndrăgostiți de instituțiile de forță!’.
„Este o carte de dezvăluiri. (…) O carte despre un personaj, Traian Băsescu, despre perioada petrecută de autoare la Cotroceni și despre următorii ani de mandat ai lui Traian Băsescu: despre relațiile cu presa, cu oamenii politici, cu Elena Udrea…”, a spus Luca Niculescu.
Jurnalistul și omul politic Traian Ungureanu a afirmat că lucrarea, care „se termină cu bine, autoarea scapă după ani de zile de chinuri”, „este o carte echilibrată despre exces”. „Despre excesul tuturor împotriva tuturor. Despre excesul oamenilor politici, despre excesul instituților, despre excesul adulației, despre excesul alegătorilor”, a spus Ungureanu, menționând că „cine așteaptă anecdoticul, detaliul, cine așteaptă marea răzbunare nu va fi dezamăgit”.
El a apreciat că lucrarea „face pasul spre istorie politică”. „Cartea va supraviețui timpului, e solidă, importantă, își respectă cititorii. (…)”, a mai spus Ungureanu.