„Subiectul Biserică-Stat e un subiect sensibil, în mod evident, un subiect foarte vechi şi foarte nereglementat, e un subiect tratat populist, nimeni nu-l tratează cu seriozitate şi aşa cum trebuie. Putem să ne uităm de exemplu la Germania, care are un impozit, dacă nu mă înşel de 9% din salariu, deci cetăţeanul care doreşte desigur plăteşte un impozit de 9%, care merge spre Biserică. E foarte adevărat că Biserica întoarce aceşti bani spre comunitate, având azil pentru bătrâni, case pentru nevoiaşi, pentru oameni săraci”, a declarat Săftoiu la RFI.
Precizările democrat-liberalei vin după ce deputatul PSD, Remus Cernea, a anunţat că vrea să depună un proiect de lege privind tăierea finanţării Bisericii de la stat, propunere care a stârnit numeroase critici.
„Nu e un subiect pe care-l poţi tranşa foarte rapid, printr-un proiect de lege”, a arătat purtătorul de cuvânt a PDL.
Adriana Săftoiu a mai spus că subiectul religiei în şcoli a fost tratat greşit. „Uitaţi-vă la vechea discuţie despre religia în şcoli, religie care e introdusă în trunchiul comun al legii, ceea ce înseamnă că ea este obligatorie, ea trebuie să facă parte din programa şcolară, practic. Deci nici o şcoală nu are voie să renunţe la religie, chiar dacă se spune că e opţional. Este o altă discuţie care s-a tranşat din punctul meu de vedere foarte prost„, a declarat Săftoiu.
Adriana Săftoiu a apreciat că „religia trebuie să fie în mod clar opţională”.
„Ortodoxismul trebuie să fie în Biserică şi nu la şcoală. La şcoală, ceea ce ar trebui să se întâmple este teoria religiilor, ar trebui copiii să afle că sunt mai multe culte, să le dezvoltăm toleranţa faţă de alte culte, iar ortodoxismul, care nu e o religie foarte uşoară trebuie făcut în Biserică, acolo trebuie să se întâmple lucrul acesta. Sunt părinţi credincioşi, practicanţi, dar care sunt nemulţumiţi de tipul de informaţie pe care o primeşte copilul la aceste ore„.