PNL i-a solicitat premierului Dacian Cioloş emiterea unei OUG pentru modificarea legii astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum prevedea legislaţia până în 2012. Solicitarea liberalilor a venit după ce Parlamentul a adoptat anul trecut un pachet de legi electorale prin care a menţinut prevederea alegerii într-un singur tur de scrutin, liberalii votând pentru această variantă, la acea dată.
În replică, premierul Dacian Cioloş a spus că nu crede că este democratic ca Executivul să amendeze o lege politică adoptată de Parlament.
Adriana Săftou i-a adresat o scrisoare publică şefului Execuitvului pe această temă.
„Aveţi dreptate să fiţi supărat pe PNL. A greşit când a acceptat compromisul cu PSD, doar ca să treacă votul prin corespondenţă şi legea finanţării partidelor. Acum, însă, sunteţi singurul care puteţi repara greşeala politică, foarte repede şi foarte simplu.
Mai mult, aţi fi consecvent cu dumneavoastră, tehnocratul, care, de altfel, aţi gândit corect atunci când, în prima formă a programului de guvernare, aţi inclus amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale, cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari.
Ulterior, aţi acţionat însă ca un veritabil politician şi aţi renunţat la această propunere onestă, europeană, democratică. Odată, când o să aveţi timp, probabil ne veţi spune motivul, dar sigur la bază trebuie să fi fost un compromis, la fel ca acela al PNL. A trebuit să cedaţi ca să primiţi votul de învestitură. N-ar fi asta problema, se întâmplă în politică, toţi fac compromisuri. Ideea este să nu mergeţi prea departe cu aceste compromisuri, fiindcă riscaţi să vă afectaţi grav imaginea de tehnocrat„, a scris Adrian Săftoiu în scrisoarea pentru Dacian Cioloş.
Aceasta semnalează faptul că legea electorală „nu respectă nici principiul reprezentativităţii şi nici al legitimităţii”.
„Am certitudinea că sunteţi vocea cea mai autorizată să apăraţi cetăţeanul român de greşelile politicului. Şi tocmai eraţi gata să o faceţi. Înţeleg, aţi fost nevoit să restrângeţi, în programul de guvernare votat în Parlament, bunele intenţii la “democraţie şi reprezentativitate”. Doar că legea are o hibă: nu respectă nici principiul reprezentativităţii şi nici al legitimităţii. Chiar cred că e neconstituţională, dar până ne lămurim cu asta, sigur nu e conformă cu propriul dumneavoastră program de guvernare.
Eu vă cred că vreţi să fiţi independent politic, dar unii încep să se îndoiască şi spun că tocmai de aceea refuzaţi să reparaţi o eroare gravă electorală. Şi aveţi tot dreptul să o faceţi, când politicul ia decizii care restrâng drepturile cetăţenilor, inclusiv pe cele electorale. Acum, că şi Curtea Constituţională v-a explicat că puteţi interveni, eu zic să fiţi un veritabil tehnocrat.
E de înţeles că vin partidele mari şi vă spun că, dacă nu staţi cuminte pe înaltul fotoliu, vă iau fotoliul, deci nu trebuie să vă atingeţi de legea care le bagă alegerile în buzunar. Dar nu se poate să vă lăsaţi intimidat, doar pentru că vă agită moţiuni sau cine ştie ce alte machiavelisme.
Cred că dumneavoastră trebuie să faceţi ce e bine pentru cetăţean, să faceţi treburile să fie constituţionale şi apoi vedem dacă dracul e atât de negru cum pare. Ar fi mare păcat să nu reparaţi o greşeală politică! Şi nu faceţi ca PNL – vedeţi cât trage de pe urma unui compromis. Dacă era vot într-un singur tur la prezidenţiale, astăzi nu eraţi prim-ministru, pentru că Victor Ponta ar fi avut alte opţiuni.
Nu îi cred pe cei care spun că aveţi ambiţii politice, deşi eu nu văd nimic rău în asta, şi că sunt înţelegeri pe termen lung pentru guverne de uniune-naţională, conduse tot de un tehnocrat, cel mai probabil dumneavoastră. Şi că, pentru asta, trebuie să fiţi foarte bine cu partidul majoritar – care nu e PNL, asta-i limpede – şi care vrea să rămână majoritar. Să rămână, dacă aşa decide poporul. Iar ca poporul să decidă reprezentativ şi legitim trebuie două tururi„, a mai scris Adriana Săftoiu.
„Politica murdăreşte şi vă înţeleg reţinerea, dar să ştiţi că şi jocurile de culise pătează. Dar, până vă decideţi dacă vreţi să fiţi tehnocrat în guverne politice, mai bine corectaţi legea pentru cetăţeni şi sunt sigură că veţi face istorie şi veţi fi apreciat pentru curajul de a îndrepta greşelile politicului„, consideră liberala.
Spre finalul scrisorii, Săftoiu îi transmite premierului Cioloş să analizeze şi comisia carese ocupă de rezolvarea problemelor plagiatului. „Apropo de curaj. Poate vă faceţi timp să priviţi componenţa comisiei pentru rezolvarea problemelor plagiatului. Comisia arată o dependenţă îngrijorătoare şi ruşinoasă. În fine, luaţi-le în ordine, dar nu amânaţi când vine vorba să acţionaţi în favoarea cetăţenilor„, conchide aceasta.