Schimbarea încadrării faptelor are loc ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale, care nu mai prevăd infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale, pentru care DIICOT a început urmărirea penală pe numele lui Videanu în septembrie 2013.
La ieşirea din sediul DIICOT, Adriean Videanu a declarat că a depus o expertiză care îi dovedeşte nevinovăţia în acest dosar.
Citeşte şi: Averea lui Adriean Videanu, pusă sub SECHESTRU în dosarul Romgaz VIDEO
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro.
Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
„Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”, susţin procurorii.
În opinia DIICOT, demersul făcut de Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, „societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”.
Anchetatorii mai afirmă că prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi masive de gaze naturale, societatea ‘a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale’.
Mai mult, Romgaz şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiinţată, ‘s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României’, potrivit DIICOT.
Procurorii au pus sechestru asigurator, până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, asupra următoarelor bunuri aparţinând lui Videanu: un imobil situat în localitatea Snagov, 3 apartamente din Bucureşti, un apartament situat în Mamaia, judeţul Constanţa.
De asemenea, procurorii au mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la două unităţi bancare pe numele lui Videanu, precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de două societăţi comerciale.
În plus, a fost pus sechestru pe 66.906 acţiuni deţinute de Videanu la trei societăţi comerciale.