Adriean Videanu şi Ioan Niculae, trimişi în judecată în dosarul Romgaz-Interagro. Acuzaţiile procurorilor UPDATE

Omul de afaceri Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro S.A., şi fostul ministru al Economiei Adriean Videan, alături de alte nouă persoane, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare. 
Romania TV
09 iun. 2017, 11:43
Adriean Videanu şi Ioan Niculae, trimişi în judecată în dosarul Romgaz-Interagro. Acuzaţiile procurorilor UPDATE

UPDATE  Procurorii DIICOT arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul ministru al Economiei Adriean Videanu în dosarul Romgaz că fostul demnitar a încercat, prin mai multe memorandum-uri trimise spre semnare Guvernului, să mascheze ajutorul dat omului de afaceri Ioan Niculae în ceea ce priveşte achiziţia de gaz metan ieftin din producţie internă şi să paseze răspunderea către semnatarii memorandum-urilor, în condiţiile în care acestea se avizează şi de alte instituţii implicate, precum Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii, dar mai ales către instituţia Guvernului.

Procurorii arătată că Videanu şi Niculae erau vechi parteneri de afaceri, în ciuda faptului că fostul ministru a suţinut la audieri că s-a certat cu patronul Interagro.

„Din cadrul Ministerului Economiei a fost cooptat  în gruparea infracţională inculpatul Adriean Videanu, ministrul Economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010 (…) Inculpatul Ioan Niculae, care a fost liderul grupului infracţional organizat,  se cunoştea cu inculpatul Videanu încă din anul 1996, ambii fiind asociaţi în cadrul SC Equity SĂ. Inculpatul Adriean Videanu, audiat fiind în prezenţa cauză, a recunoscut că se cunoştea anterior cu inculpatul Niculae, dar a ţinut să precizeze că nu se află în relaţii de prietenie cu acesta, ci chiar în relaţii conflictuale, fapt infirmat de probatoriul administrat în cauză. Astfel, Videanu a adăugat că din anul 1999 nu se mai află în relaţii apropiate cu Niculae, dimpotrivă, relaţiile dintre ei au încetat total, cu atât mai mult cu cât acesta a cerut în 1999 excluderea din acţionariatul societăţii Equity a lui Niculae”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii susţin că Videanu a fost de acord cu cerinţele lui Niculae încă de la instalarea în funcţie. „Adriean Videanu, în calitate de ministru al Economiei, a hotărât să adere la grupul infracţional organizat al cărui lider era inculpatul Ioan Niculae, încă de la momentul instalării în funcţia de ministru al Economiei, respectiv decembrie 2008 – ianuarie 2009 şi a contribuit la realizarea scopului grupului infracţional. Videanu a sprijinit grupul schimbând strategia prin care s-a acţionat anterior, pentru a evita o eventuală tragere la răspundere penală, nu prin ordine individuale de ministru, cum procedase anterior ministrul Varujan Voasganian, ci prin procedura Memorandum-urilor, încercând astfel disiparea responsabilităţii către semnatarii memorandum-urilor, în condiţiile în care acestea se avizează şi de alte instituţii implicate, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii, dar mai ales către instituţia Guvernului”, se mai arată în rechizitoriu.

Astfel, Videanu, în calitatea să de ministru al Economiei, a iniţiat şi a susţinut în guvern trei memorandum-uri, respectiv Memorandumul cu nr. XVC/170189 din 17 martie 2009, Memorandumul nr.I/2220 din 17 iunie 2009 şi Memorandumul cu nr.I/4427 din 09.02.2010. „De asemenea, în realizarea scopului grupului infracţional la nivelul Ministerului Economiei s-a redactat forma de proiect a unei Ordonanţe de Urgenţă cu privire la consumatorii intreruptibili. Astfel, la iniţiativa Ministerului Economiei, prin ministrul economiei Adriean Videanu, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 54 din 27 mai 2009, aprobată ulterior prin Legea nr.332 din 13 noiembrie 2009. Conform acestor acte normative, în perioada iunie 2009 – octombrie 2010, pentru consumatorii eligibili care optau pentru statutul de consumator intreruptibil, furnizarea gazelor naturale s-a dispus a se efectua doar din producţia internă, în condiţiile în care preţul gazelor din producţia internă era cu mult mai mic decât cel al gazelor naturale din import”, se mai arată în rechizitoriu.

DIICOT susţine că la nivelul Ministerului Economiei se cunoştea îndeaproape situaţia debitelor foarte mari pe care SC Interagro le înregistra raportat la Romgaz SA dar, cu toate acestea, Videanu a susţinut în şedinţa de Guvern aprobarea continuării acordării de discount-uri comerciale la livrarea gazelor naturale, omiţând cu rea-credinţă a informa Guvernul şi pe prim-ministrul Emil Boc cu privire la datoriile pe care le are de încasat Romgaz de la SC Interagro, ceea ce a dus la aprobarea Memorandum-ului în forma propusă şi susţinută de Videanu. „Relevantă în sensul confirmării celor menţionate mai sus este declaraţia inculpatei Ioana Apan, din care rezultă că livrarea de gaze doar din producţia internă a fost susţinută intens şi categoric de Adriean Videanu. Declaraţia acesteia este deosebit de relevantă, având în vedere faptul că şi din declaraţia inculpatului Tudor Şerban (fost secretar de stat pentru energie în timpul mandatului ministrului Videanu) rezultă că Apan era foarte apropiată de Videanu, acesta din urmă consultând-o deseori pe problematica Romgaz”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii susţin că, în realitate, Videanu a continuat politica anterioară a ministrului Economiei Varujan Vosganian, de a livra gaze naturale către SC Interagro indiferent de situaţia debitelor înregistrate de acesta societate. (…) „În legătură cu SC Interagro, numitul Marcel Piteiu (inculpat decedat în timpul urmăririi penale – n. r.) a mai subliniat că ministrul Videanu i-a dat lui ordin verbal să rezolve problema livrării gazelor naturale pentru cel puţin o lun[, respectiv până se va reuşi emiterea unui memorandum, act pe care îl aşteaptă ca pe pâinea caldă”, se mai menţionează în rechizitoriu.

În dosar a fost audiată şi Daniela Lulache, membru în AGA-SNGN Romgaz SA, din partea coacţionarului Fondul Proprietatea. Lulache a arătat că este cel puţin incorect ca o societate comercială cum este Romgaz SA să acorde reduceri altei societăţi comerciale, respectiv SC Interagro, în situaţii de criză economică, Guvernului revenindu-i sarcina de a interveni în ajutorarea ramurilor economice, dar nu prin acordarea în această modalitate a reducerilor de preţ, ci prin acordarea de ajutoare sociale.

Tot în contextul reeşalonărilor de plăţi, procurorii menţionează declaraţia inculpatei Ioanei Apan, din care rezultă că Videanu le-a cerut expres să susţină amânări la plata pentru Interagro, fără să mai fi făcut astfel de solicitări şi raportat la alte societăţi comerciale. „Mai mult, Apan Ioana a mai arătat că Videanu i-a solicitat să se implice personal în elaborarea memorandum-urilor, opunându-se însă adoptării de măsuri radicale faţă de SC Interagro. (…) În aceleaşi sens, suspectul Marcel Piteiu a arătat că inculpatul Adriean Videanu i-a solicitat explicit doar cu privire la SC Interagro ca ratele de eşalonare/reeşalonare să fie mai mici, iar termenele de scadenţă să fie mai lungi, astfel încât societatea să poată primi gaze naturale cu aplicarea de discount-uri. Iar în luna februarie 2009, când se sistase livrarea de gaze naturale de către Romgaz, suspectul Piteiu a menţionat că Videanu i-a solicitat expres să identifice soluţii pentru a se putea relua livrarea de gaze”, mai spun procurorii DIICOT.

Anchetatorii mai susţin că Videanu, ca şi Varujan Vosganian, a numit în Consiliul de Administraţie al Romagaz persoane fără pregătire specifică, uşor de manipulat. „Adriean Videanu a numit în componenţa AGA/CA a Romgaz, ca şi ministrul Varujan Vosganian, persoane fără pregătire de specialitate, scopul fiind acelaşi, de a putea cu mai multă uşurinţă să-şi impună deciziile prin care să sprijine realizarea scopului asumat al grupului infracţional. De pildă, numitul Marcel Piteiu (ce a avut calitatea de suspect în dosar), care a avut calitatea de director general al Romgaz şi făcea parte din C.A. al societăţii, întrebat fiind explicit cu privire la principiul nediscriminării pe linia livrării gazelor naturale, a declarat că nu cunoaşte acest principiu. Tot astfel, şi inculpatele monica Bogatoiu şi Adriana Oros, membre în AGA a Romgaz, au declarat că nu cunosc noţiunile elementare în domeniu, de furnizor, consumator sau consumator intreruptibil, inculpata Bogatoniu recunoscând, de altfel, că nu a citit niciodată legislaţia din domeniul gazelor naturale”, se mai arată în rechizitoriu.

DIICOT mai arată că, iniţial, Adriean Videanu, fie în cuprinsul memoriilor depuse, fie direct în declaraţia din luna martie 2016, când a dobândit calitatea de inculpat, a subliniat faptul că memorandumurile nu sunt acte ce aparţin Ministerului Economiei, ci Guvernului României, încercând astfel să ,,pasezeˮ răspunderea penală pe seama altor factori decizionali. „Numai că, din cuprinsul probatoriului administrat în cauza nu rezultă implicarea infracţională a niciunui alt semnatar al acestor Memorandumuri, respectiv Emil Boc, prim ministrul Guvernului României sau Gheorghe Pogea,  ministrul finanţelor, sens în care faţă de persoanele anterior precizate ce au făcut parte din Guvernul României în perioada în litigiu, respective 2009-2010, se va dispune o soluţie de netrimitere în judecată”, se mai arată în rechizitoriu.   

Procurorii mai arată că Videanu şi Niculae nu vorbeau prin telefon „deorece este evident că nu se discutau probleme instituţionale, formale, ci tocmai aspecte care nu trebuiau cunoscute de către alte persoane. „Cei doi inculpaţi au ales să-şi dea întâlnire într-un termen scurt pentru a nu da posibilitatea organelor judiciare de o organiza un eventual moment operativ privind măsurile de supraveghere tehnică şi au discutat personal în spaţii deschise pentru a nu le fi interceptate convorbirile. În plus, Videanu a determinat cu intenţie pe membrii din Guvernul României care au acţionat fără vinovăţie (incluzând pe prim-ministrul Boc Emil şi ceilalţi miniştrii) să adopte trei memorandumuri ce prevedeau acordarea de facilităţi comerciale la vânzarea gazelor naturale”, se mai arată în documentul procurorilor.

Anchetatorii mai spun că Videanu i-ar fi determinat pe membrii Guvernului Boc să adopte cele trei memorandumuri. „Videanu a sugerat, a impulsionat, a folosit metode persuasive asupra membrilor Guvernului. Această determinare a prezentat un procedeu mai amplu, în sensul că din partea iniţiatorului memorandumului, respectiv ministrul economiei, s-au realizat mai multe activităţi. În concret: a pregătit mapele ce conţineau forma tehnoredactată a actului (memorandumului) pentru fiecare membru al Guvernului, ca aceştia să-şi însuşească conţinutul acestora, a susţinut verbal pentru aprobare, dând asigurări/solicitând să adopte pe încredere, prim-ministrului şi miniştrilor, că măsurile sunt verificate şi sunt necesare industriei chimice şi agriculturii din România şi sunt imparţiale, fără să favorizeze vreo anumită persoană. În sensul celor de mai sus, în stenograma şedinţei de Guvern din data de 18 martie 2009, inculpatul Videanu Adriean a rugat participanţii la şedinţă să nu între în detalii tehnice pe care, din păcate, nu le ştiu foarte bine, asigurându-i însă că măsurile propuse sunt măsuri efective şi reale pentru sprijinirea economiei şi că, dacă până atunci, aceste măsuri au fost discriminatorii, de acum ele vor fi nediscriminatorii, subliniind că toată lumea are de câştigat, cu atât mai mult cu cât SNGN Romgaz SA va solicită plata în avans, luându-şi angajamentul că vom face eforturi cu toţii”, se mai arată în document.

 

Alături de cei doi vor fi judecaţi şi Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică Interagro.

Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acţionar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).

„Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A”, transmite DIICOT.

Ioan Niculae, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz

Procurorii spun că grupul ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale „aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).”

DIICOT susţine că activitatea grupului s-ar fi desfăşurat în două etape

Prima etapă ar fi fost perioada 2005-2007, interval în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la ministerul Economiei, obţinerea discount-urilor realizându-se prin „negocierea” cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A, procurorii spabilind că membrii din palierele de comandă din cadrul SNGN Romgaz SA, cu complicitatea SC Interagro SA, prin crearea aparenţei de legalitate, au prejudiciat societatea parte civilă prin însuşirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor).

„Este de precizat faptul că în această perioadă SC Interagro S.A. a avut debite ce au crescut în mod constant şi a costituit/depus garanţii neîndestulătoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. S-a încercat eludarea constituirii garanţiilor şi crearea aparenţelor că persoana juridică inculpată nu ar înregistra debite restante prin încheierea unor convenţii privind reeşalonarea datoriilor şi astfel se proroga termenul de plată nemafiind scadent, dar care în fapt cauza alte pierderi părţii civile. Acţiunea de înşuşire a gazelor naturale s-a realizat prin intermediul contractelor de livrare a gazelor naturale către SC INTERAGRO SA, în care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat între 2, 9 şi 17 dolari SUA la 1000 mc. (în condiţiile în care societatea nu a constituit garanţii suficiente şi înregistra debite/datorii vechi şi mari)”, explică DIICOT.

Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi în valoarea totală de 8.536.289,99 lei care nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante, arată sursa citată.

A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, perioadă în care Ioan Niculae ar fi folosit influenţa sa ca puternic om de afaceri din România şi ar fi apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, spun procurorii.

„În perioada respectivă, 2008-2010, s-a urmărit şi obţinut majorarea discounturilor şi implicit s-au obţinut sume mai mari de bani ca produs al infracţiunii scop a grupului infracţional organizat. În această perioadă, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către reprezentanţi din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1000 mc şi au fost acordate (în cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de întreruperi”, se arată în comunicat.

Procurorii descriu schema prin care s-ar fi livrat gaze naturale prin obţinerea de discounturi de către SNGN Romgaz SA: „cu complicitatea membrilor din palierul SC INTERAGRO SA, membrii din palierul de comandă din Ministerul Economiei au emis Ordine de ministru, respectiv au elaborat Memorandumuri ce au fost supuse aprobării de către membrii Guvernului din acea perioadă (în perioada anilor 2009-2010 când ministrul economiei a fost inculpatul VIDEANU ADRIEAN) privind livrarea de gaze naturale de către SNGN ROMGAZ SA către SC INTERAGRO SA cu discounturi de până la 40 USD pe mmc. Astfel s-a stabilit că Ordinele şi Memorandumurile au fost transpuse de palierul de execuţie din cadrul Ministerului Economiei în hotărâri AGA, pe baza cărora persoanele de pe palierul de comandă din SNGN ROMGAZ SA, au însuşit gazele naturale pentru altul, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare, acte adiţionale la acestea sau contracte de tranzacţie, prin care gazele naturale au fost livrate către SC INTERAGRO SA, cu discounturi comerciale, la care în concret persoana juridică inculpată nu era îndrituită a le obţine.”

Adriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz. Procurorii îl acuză de de participaţie improprie la complicitate la delapidare

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei.

„Este de subliniat că în domeniul gazelor naturale în perioada în care inculpatul VIDEANU ADRIEAN a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern, Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import. Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozobilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC INTERAGRO SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea”, mai spune DIICOT.

În perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.

Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce avere are, de fapt, Crin Antonescu. Din ce trăiește candidatul la prezidențiale
Capital.ro
Vine sfârșitul României. A avut curajul să spună planul real al lui Călin Georgescu: Fosta Securitate...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Este obligatoriu să ai așa ceva pe ușă. Se dau amenzi usturătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid