Adunarea, aflată la a 63-a sesiune anuală, se va desfășura la Palatul Parlamentului. La eveniment participă peste 50 de delegații parlamentare naționale ale statelor membre și statelor cu statut de asociat, de partener regional și mediteranean asociat și de observator, precum și invitați din România și din străinătate.
Discuțiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internațională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.
Cele cinci comisii de specialitate — Comisia politică, Comisia pentru apărare și securitate, Comisia pentru știință și tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civilă a securității și Comisia pentru economie și securitate — vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate și apărare, subiectele specifice urmând să fie discutate împreună cu reprezentanți ai guvernelor din țările membre, din lumea academică, reprezentanți ai societății civile și ai NATO.
Printre subiectele abordate se numără sprijinirea operațiunilor NATO în Afganistan, cooperarea mai strânsă NATO — UE, stabilitatea și securitatea din zona Mării Negre, riscurile instabilității în Asia de Est, criza umanitară din Siria și Irak.
În deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidată de președintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvântul președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu această ocazie, va fi prezentat și supus la vot proiectul de buget al Adunării pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele funcții de conducere și vor fi dezbătute și votate rezoluțiile comisiilor de specialitate, scrie Agerpres.
Aproximativ 2.000 de persoane vor participa la Adunarea Parlamentară a NATO, iar cheltuielile cu acest eveniment sunt de peste 10 milioane de lei.
„Fondurile necesare organizării sesiunii anuale AP NATO, din România, au fost asigurate printr-o Hotărâre de Guvern, cheltuielile au fost împărțite între Senat și Camera Deputaților, conform unui protocol. S-au achiziționat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenară, sistemul de traducere din cadrul sălilor de conferință de presă, sistemul de iluminat din sala plenară, autoturismele pentru protocol și pentru delegații, logistica IT pentru sălile în care se vor desfășura cele mai importante lucrări ale AP NATO. Cheltuielile totale sunt de 10.898.000 de lei”, a declarat secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, joi, la Palatul Parlamentului.
Adunarea Parlamentară a NATO reprezintă un important forum pentru dialogul parlamentar internațional. Sesiunile anuale ale Adunării Parlamentare NATO sunt cele mai importante evenimente din activitatea organizației și sunt găzduite, prin rotație, de statele membre și asociate. România a mai găzduit reuniuni ale Adunării Parlamentare NATO în anii 1997 și 2011.