Primii pasageri pe Aeroportul Băneasa vor fi fotbaliștii naționalelor care vin să joace la București în cadrul Euro 2020. Tot aici vor veni oficialii UEFA, dar şi autorităţile străine, şefii de stat şi de Guvern care vor dori să vină la meciurile Euro la Bucureşti.
„Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat. Ele vor fi finalizate, conform contractului, la data de 21 iulie anul acesta. Acest terminal a fost restaurat aşa cum era el în urmă cu 59 de ani, în 1952, inclusiv marmura folosită şi mozaicul de pe pardoseală, stâlpii îmbrăcaţi în travertin şi toate celelalte elemente arhitecturale. Acestea au fost completate cu tehnologie modernă de cel mai înalt nivel, inclusiv în ceea ce priveşte iluminarea cu led şi instalaţiile de sonorizare şi de climatizare”, a declarat Valentin Iordache, conform Agerpres.
Capacitatea proiectată este de 400 de pasageri pe oră, sosiri şi plecări. Pe an, aeroportul poate primi un milion de pasageri.
„Suntem optimişti că vom putea face recepţia lucrărilor la 21 iulie şi ulterior vom intra într-o perioadă de verificări şi de testări ale tuturor echipamentelor, urmând ca, atunci când cererea de trafic va fi suficientă, să deschidem în exploatare comercială şi acest terminal, mă refer la corpul central, dar şi terminalele A şi B, pe unde se desfăşoară plecările şi sosirile pasagerilor comerciali”, a explicat reprezentantul CNAB.
Citeşte şi: Economica.net: Metroul Otopeni. Guvernul pune cruce secțiunii de la Băneasa până la aeroport
Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a precizat că salonul oficial este gata. Primii pasageri vor fi fotbaliştii străini care vin să joace la Campionatul European de Fotbal Euro 2020, competiţie care se desfăşoară în perioada 11 iunie – 11 iulie, inclusiv la Bucureşti.
„Prin salonul oficial vor fi prelucrate delegaţiile care participă la meciurile de la Bucureşti, mă refer la Macedonia de Nord, Ucraina şi Austria. Dacă Macedonia de Nord şi Ucraina vor avea baze la Bucureşti, Austria va veni doar pentru meciuri, deci sunt aduşi cu avionul, a doua zi joacă meciul şi imediat, noaptea târziu, pleacă înapoi în Austria. Suntem pregătiţi să îi primim atât la salonul oficial, cât şi la terminalul de aviaţie generală, pentru ca timpul lor de aşteptare să fie foarte scurt”, a afirmat Iordache.
Valoarea totală a lucrărilor de la Aeroportul Băneasa este de 55 de milioane de lei, puţin mai mare pentru lucrări neprevăzute, a mai spus purtătorul de cuvânt.
„Este clar că nu discutăm de un terminal low cost aici, pentru că dotările şi nivelul de calitate la care se procesează pasagerii sunt pentru pasageri de categorie superioară, ne gândim chiar şi business, dar piaţa ne dă semnal că există cerere şi pentru pasageri care doresc să călătorească fără să piardă trei ore la îmbarcare şi altă oră şi jumătate la sosirea pe aeroport. Există cerere şi pentru astfel de zboruri. Deocamdată nu este suficient pentru a deschide pentru o singură companie aeriană, dar cu siguranţă vor apărea şi alte solicitări, există cereri adresate către noi pentru a opera pe Aeroportul Băneasa”, a declarat Iordache.
Reprezentantul CNAB a arătat că, la Băneasa, un pasager care zboară cu un avion de mici dimensiuni va avea nevoie de doar 30 de minute până la urcarea în aeronavă iar pentru avioanele mai mari, timpul de îmbarcare nu va depăşi o oră.
Citeşte şi: Locuri de parcare speciale pentru UBER, Free Now şi Bolt la Aeroportul Otopeni