UPDATE: Ghidul suprem iranian Ali Khamenei l-a numit pe Esmail Qaani drept nou lider al Forţei Al-Qods după uciderea comandantului acesteia, generalul Qassem Soleimani, vineri, pe un aeroport din Bagdad, informează Reuters şi AFP. Zeci de mii de iranieni au ieşit în stradă cu poza generalului ucis.
UPDATE: Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri „pedeapra dreaptă” pentru „asasinii” responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american, concform AFP.
„Trebuie să aducem dreapta pedeapsă asasinilor (…) aceasta va fi responsabilitatea şi sarcina tuturor celor din rezistenţă şi a combatanţilor din toată lumea”, a promis într-un comunicat şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, care foloseşte în mod general termenul de „Rezistenţă” când vorbeşte de organizaţia sa şi de aliaţi. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă” uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea lui Soleimani, informează AFP.
UPDATE: Rebelii yemeniţi Houthi, susţinuţi de Teheran, au cerut vineri „represalii rapide şi directe” după asasinatul generalului iranian Qassem Soleimani în Irak de forţele americane.
UPDATE: Ambasada SUA la Bagdad a emis, vineri, o alertă de securitate, la câteva ore după ce americanii l-au ucis pe Qassem Soleimani, al doilea cel mai puternic lider din Iran. Cetățenii americani sunt somați să părăsească imediat Irak-ul, de teama unor atacuri, după ce Iranul a anunțat că va răzbuna moartea generalului, comandată de Donald Trump.
„Din cauza tensiunilor crescânde în Irak și în regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să plece din Irak imediat. Cetățenii americani ar trebui să plece din Irak pe calea aerului, iar dacă acest lucru nu este posibil, să treacă granița terestră în țările învecinate”, se arată în alerta de securitate emisă de autoritățile americane.
Acestea mai arată că din cauza atacurilor susținute de milițiile pro-iraniene la sediul ambasadei din Bagdad, operațiunile consulare au fost suspendate.
„Cetățenii americani să nu se apropie de sediul ambasadei”, se arată în alertă.
Pentagonul anunţă uciderea unui lider militar iranian în urma atacurilor aeriene la Bagdad, anunţă CNN. Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni, au anunţat oficiali ai serviciilor de securitate, transmite AFP.
Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian, au precizat sursele citate sub protecţia anonimatului.
Anterior, comandamentul militar irakian a anunţat că „trei rachete au lovit aeroportul internaţional Bagdad în apropierea spaţiilor dedicate transportului aerian de mărfuri, provocând explozia a două maşini”.
Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport, conform surselor citate.
Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament, a anunţat televiziunea irakiană de stat la începutul zilei de vineri.
Citând surse din Hashd al-Shaabi, canalul de televiziunea a confirmat ambele decese.
Irakul, prins la mijloc între aliaţii americani şi cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violenţelor ce riscă să transforme ţara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acţionează pe teritoriul său.
Zece atacuri cu rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani de la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, ucigând un subcontractant american în urmă cu o săptămână.
Marţi, protestatari pro-iranieni au atacat ambasada SUA din Bagdad, un episod violent fără precedent încheiat miercuri cu retragerea acestora in zona ultra-securizată a Bagdadului, Zona Verde, unde se găseşte ambasada americană, la ordinele Hashd al-Shaabi.
Duminică seara, Washingtonul, care acuză facţiunile pro-iraniene din cadrul Hashd al-Shaabi că se află în spatele acestor atacuri nerevendicate, a răspuns prin bombardarea bazelor uneia dintre ele, amplasată în apropierea frontierei irakiano-siriene, ucigând 25 de persoane.
La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.
Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.
„În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului”, a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.
În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul, în 1979, Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.
În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.
Când a căzut Guvernul irakian în 2003, Soleimani a condus trupele Quds şi a fost acuzat că a sponsoriat miliţia Shia, care a ucis mii de civili irakieni.
Cu 18 luni înainte de moartea sa, Suleimani i-a transmis un avertisment public lui Donald Trump.”Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt”.
Potrivit unui sondaj publicat de IranPoll în2018, 83 la sută dintre iranieni aveau o părere bună despre Soleimani, care îi devansa pe preşedintele Hassan Rohani şi şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif.
China şi-a exprimat vineri îngrijorarea şi a făcut apel la calm după ce un raid întreprins de Washington în Irak a curmat viaţa mai multor persoane, printre care a generalului irakian Qassem Soleimani, omul-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu (OM), informează agenţiile de presă internaţionale.
China este una dintre ţările semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian din care SUA-au retras unilateral şi unul dintre principalii importatori de ţiţei iranian.
„Le cerem în mod imperios tuturor părţilor implicate, în special SUA, să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat vineri pe Twitter o înregistrare video în care pot fi văzuţi, după cum susţine el, irakieni „ce dansează pe străzi” pentru a celebra moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis de SUA în timpul unui raid la Bagdad, informează AFP.
„Irakieni – irakieni – dansează pe străzi pentru libertate, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a notat Pompeo pe Twitter pentru a însoţi înregistrarea video ce arată o mulţime de oameni alergând de-a lungul unui străzi, agitând drapele şi pancarte.
Pompeo nu a făcut nicio precizare cu privire la originea acestei înregistrări video sau la locul filmării.
Iraqis — Iraqis — dancing in the street for freedom; thankful that General Soleimani is no more. pic.twitter.com/huFcae3ap4
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 3 ianuarie 2020