Aerul condiționat, în curând, degeaba! Invenția unor tineri care răcește temperatura rapid cu 9 grade

Invenția care înlocuiește aerul condiționat. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat o țesătură de răcire care poate fi aplicată în case sau chiar în vehicule.
Filip Stan
04 iul. 2024, 19:14
Aerul condiționat, în curând, degeaba! Invenția unor tineri care răcește temperatura rapid cu 9 grade

Invenția care înlocuiește aerul condiționat. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat o țesătură de răcire care poate fi aplicată în case sau chiar în vehicule.

Citește și Cum să pregăteşti aparatul de aer condiţionat pentru sezonul de caniculă

Foarte utilă invenția, pentru că ne confruntăm cu o vară foarte călduroasă. Principala problemă este că aerul condiționat consumă multă energie și nu este disponibil în spațiile exterioare.

Dar, există soluții care promit să scadă temperatura în mijlocul străzii cu până la 10 grade. Din acest motiv, de ani de zile, oamenii de știință și inginerii din întreaga lume caută inovații tehnologice portabile, capabile să răcească corpul.

Sau, care să fie integrate direct în îmbrăcămintea pe care o purtăm. O echipă de cercetători de la Pritzker School of Molecular Engineering (PME) de la Universitatea din Chicago, în SUA, lucrează la acest lucru de ani de zile.

După cum s-a dezvăluit într-un articol publicat recent în Science, aceștia au dezvoltat un nou tip de țesătură care poate fi folosit pentru a face îmbrăcăminte.

Însă, poate fi folosit și pentru a acoperi clădiri și mașini pentru a reduce semnificativ temperatura din interior. În testele efectuate sub soarele arzător din Arizona, materialul a rămas cu 8,9 °C mai rece decât mătasea.

„Trebuie să reducem emisiile de carbon și să facem orașele noastre carbon negative sau neutre”, spune Po-Chun Hsu, profesor asociat la PME și șeful cercetărilor anterioare privind țesăturile de răcire, într-un comunicat de presă, conform Revistablogurilor.

Pentru a combate rigorile căldurii perpetue, țesăturile răcoritoare sunt o soluție individualizată folosită în special de cei care practică de obicei sport în aer liber.

Sunt textile care emit bandă largă, concepute pentru a reflecta lumina difuz. Chiar și așa, în mediile urbane acest lucru nu rezolvă problema de bază.

Pe lângă soare, trebuie să ținem cont de radiația termică ridicată care provine de la asfalt și clădiri, conform elespanol.com. Continuă după fotografie

„Oamenii se concentrează adesea pe performanța sau designul materialului țesăturilor de răcire. Pentru a realiza un material textil care are potențialul de a fi aplicat în viața reală, trebuie să țineți cont de mediu”, explică Ronghui Wu, coautor al studiului și cercetător postdoctoral la Universitatea din Chicago.

Și este obișnuit ca aceste articole de îmbrăcăminte speciale concepute pentru a reflecta lumina directă a soarelui să fie concentrate pe cap, umeri și partea superioară a încălțămintei.

Ce spun tinerii inventatori

De asemenea, restul îmbrăcămintei, care reprezintă 97% din suprafața corpului uman, „este încălzită de radiația termică care sosește din lateral și de jos, împotriva căreia țesătura care emite bandă largă nu luptă”.

Astfel, principala provocare pentru cercetători a fost proiectarea unui nou tip de element textil care să acopere ambele nevoi.

„Radiația solară este lumină vizibilă, radiația termică este infraroșie, deci au lungimi de undă diferite. Asta înseamnă că aveți nevoie de un material care are două proprietăți optice în același timp. Și acest lucru este foarte greu de realizat”, spune Chenxi Sui, membru al grupului. Echipa PME și coautor al articolului.

Cu un brevet provizoriu, invenția propune utilizarea acestui sistem pasiv de răcire pe stradă, pentru a-i testa eficacitatea, cercetătorii au testat materialul în plin soare în Apache Junction, Arizona, și în insulele de căldură urbane din Chicago.

Rezultatele au fost fără echivoc. Se răcește până la 2,3 grade, ceea ce oferă țesăturile sportive care emit bandă largă și ajunge până la 8,9 grade în comparație cu articolele de îmbrăcăminte din mătase obișnuite.

Ei văd un mare potențial în material pentru a reduce consumul de aer condiționat. De altfel, se lucrează deja la o versiune mai groasă, protejată de un strat invizibil de polietilenă, pentru a acoperi vehiculele și clădirile.

Citește și Aerul condiționat vine cu efecte grave asupra sănătății. Semnalul de alarmă tras de medicii specialiști

In acest mod se vor reduce temperaturile interioare fără a consuma energie. De asemenea, ei speră că va servi drept bază pentru fabricarea pungilor și a cutiilor pentru transportul alimentelor proaspete, care s-ar strica din cauza căldurii.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov