Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare

Aerul condiţionat aduce confort termic, dar disconfort financiar. Asociaţia Energia Inteligentă a calculat, estimativ, cât costă funcționarea unui aparat de aer condiționat într-un apartament cu două camere.
Alina Costache
23 iun. 2024, 10:09
Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare

Aerul condiţionat vine la pachet cu o factura pentru energie mult mai consistentă în cifre în zilele caniculare.
Meteorologii au anunțat şi pentru săptămâna viitoare temperaturi caniculare. Căldura de afară se resimte puternic în locuințe, astfel că cei care au montate aparate de aer condiționat se vor vedea nevoiți să le pornească pentru a face suportabilă atmosfera din case.

Tot confortul are și un preț și nu e deloc mic. Asociația Energia Inteligentă a realizat o serie de calcule pentru a determina cu cât crește factura pentru energie în zilele caniculare din cauza aerului condiționat.

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh), arată o analiza Asociației Energia Inteligentă.

Aerul condiționat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 C la 25 – 27 C.

Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București acesta funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament, crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 de lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 349 de lei/lună, ca urmare a temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și diferențiate le va crește cu până de 4 ori.

Aerul condiționat în mașină. Cât costă revizia sistemului de climatizare

Aerul condiționat a devenit o necesitate, odată cu creșterea temperaturilor. Pentru că, în bătaia soarelui, tabla mașinii se încinge și transformă interiorul mașinii într-un adevărat cuptor. În zilele caniculare, temperatura poate depăși 40 de grade Celsius în habitaclu.

Meteorologii au anunțat temperaturi caniculare pentru săptămâna viitoare. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămâna, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. În sud, termometrele vor indica după-amiaza pană la 38 de grade.

Citește și: Cupolă de foc deasupra României, se ciocnesc două fronturi atmosferice, vom avea primul val de caniculă şi fenomene extreme

Cât costă revizia la aerul condiționat de la mașină

O dată la ceva timp, sistemul de climatizare trebuie verificat și trebuie făcută o completare de freon.

Revizia sistemului de climatizare este mai scumpă în 2024, comparativ cu anul trecut.

„Este o creștere de aproximativ 20% a prețului freonului. Există două tipuri de lichid de răcire, unul clasic și unul eco. Cel clasic este destinat mașinilor mai vechi, iar freonul eco e utilizat la mașinile construite după anul 2014”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Iar diferența de preț între cele două tipuri de freon este semnificativă.

Citește și: Cum să pregăteşti aparatul de aer condiţionat pentru sezonul de caniculă

„Freonul clasic costă 30-35 de lei / 100 de grame, iar freonul ecologic 1234YF pornește de la 130 de lei / 100 de grame și ajunge chiar la 250 de lei. Iar pentru a face un „plin” de freon va fi nevoie de 500-750 de grame, în funcție de mașină”, a mai spus mecanicul.

La aceste costuri adăugăm și manopera, care pornește de la 50 de lei, dar poate depăși 200 de lei. Dacă mașina e de generație nouă și ai nevoie de jumătate de litru de freon, atunci te va cost cel puțin 700 de lei toată „distracția”.

Cum să-ţi răcoreşti casa fără aer condiţionat. Trucurile care te scapă de disconfort termic şi îţi salvează bugetul

A venit vara, căldura ne toropeşte şi toţi visăm la aparatul de aer condiţionat care să ne aducă răcoarea. Unii dintre noi nu-şi pot instala în casă aer condiţionat, fie pentru că se gândesc la faptul că se spune că nu e sănătos, fie că nu au bugetul pregătit pentru o astfel de cheltuială.

Există însă câteva soluţii care te vor ajuta să îţi răcoreşti casa chiar şi fără a apela la confortul unui aparat de aer condiţionat.

1. Acoperă geamurile
Trage storurile, jaluzelele sau draperiile în timpul zilei, imediat ce soarele începe să-ţi bătă în geam. Vei împiedica astfel căldura să-ţi pătrundă în casă. Descoperă geamul doar când vine seara. În cazul în care nu ai buget pentru nici unul dintre cele enumerate mai sus, poţi acoperi geamurile cu folie de aluminiu. Atenţie! Draperiile trebuie să fie din culori deschise. Culorile închise atrag căldura.

2. Deschide geamurile noaptea
Pentru a răcori casa, ţine noaptea geamurile deschise. Lasă toate uşile de interior deschise, astfel încât aerul să circule. Lasă deschise chiar şi uşile dulapurilor din bucătărie şi ale sifonierelor pentru că înmagazinează căldură pe timpul zilei. Şi asigură-te că te trezeşti suficient de devreme pentru a le închide la loc (în jurul de 5-7 dimineaţa).

Cum să răcești casa dacă nu ai aer condiționat. Metode eficiente să facă față căldurii. Tudor Ciuhodaru: „Câteva cuburi de gheață într-un vas cu apă”

3. Apelează la ventilatoare
Cel mai indicat este ventilatorul prins în tavan. Pentru a crea senzaţia de aer condiţionat, pune un pet de 2 litri la congelator, apoi când este gheaţă scoate-l şi aşază-l într-un bol sub ventilator. Astfel, aripile ventilatorului vor împrăştia răcoarea pe măsură ce geaţa se topeşte.

4. Închide sursele de căldură
Evită pe cât posibil să nu foloseşti cuptorul pe timpul zilei (atât cuptorul de la aragaz, cât şi cel cu microunde). Becurile incandescente sunt o altă sursă de căldură, aşa că este indicat să le înlocuieşti cu cele compacte fluorescente. Închide computerul, televizorul sau alte aparate electrocasnice pe care nu le foloseşti. Este indicat să le scoţi din priză, nu doar să le închizi din telecomandă.

Citește și Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”

5. Evită aburii
Pe timpul zilei evită să faci duşuri fierbinţi sau să speli vasele cu apă fierbinte. Lasă activităţile precum gătitul, spălatul rufelor sau al vaselor după lăsarea serii.

6. Schimbă lenjeria
Poţi înlocui lenjeria clasică cu lenjerie de satin. Schimbă husele de pe pat, canapea, fotolii cu unele din in sau cânepă. Îţi vor da o senzaţie de răcoare. Iar culorile deschise vor reflecta căldura şi nu o vor absorbi.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios