Aparatele de aer condiţionat sunt foarte căutate pe timpul verii. Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat ne poate îmbolnăvi.
1. Boli respiratorii. Dacă nu sunt curăţate periodic, aparatele de aer condiţionat nu doar că nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza.
2. Migrene şi sinuzită. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.
3. Afecţiuni oculare. Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii – otita medie.
4. Obezitate. Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea.
5. Paralizia facială Bell. Aceasta poate fi declanşată şi de aerul condiţionat. Mai pot apărea dureri difuze şi sensibilitate la nivelul muşchilor.
6. Probleme ale pielii. Sunt persoane care au pielea foarte uscată sau chiar afecţiuni specifice. Acestea trebuie să evite aerul condiţionat.
7. Infarct. Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La acest risc sunt mai predispuşi cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație.
Medicii ne sfătuiesc să curăţăm filtrele măcar de două ori pe an şi să reglăm temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade. Mai mult, aparatele de aer conditionat nu trebuie amplasate în camera copilului, ci pe hol, ţinând apoi uşile deschise.
Totodată, spaţiile în care este pornit un aer condiţionat ar trebui aerisite în mod regulat. Umiditatea propice pentru sănătate trebuie să se încadreze între 60-70%.
Aparatele de aer condiţionat trebuie curăţate şi dezinfectate cu instrumente şi produse speciale anticiuperci şi cu proprietăţi antibacteriene.
Aparatul de aer condiţionat se curăţă numai după ce te-ai asigurat că a fost întreruptă sursa de curent electric. De regulă, aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două părţi: o unitate interioară şi una exterioară. Unitatea interioară este partea aparatului care se montează în casă. Din cauza condensului, pe această unitate se depun o mulţime de bacterii şi ciuperci sau mucegai ce-ţi pun în pericol sănătatea. Poţi să cureţi unitatea cu o lavetă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi puţin oţet sau bicarbonat.
În general, masca unităţii interioare a aparatelor de aer condiţionat este detaşabilă. Este recomandat să scoţi această componentă atunci când te ocupi de curăţarea unui astfel de aparat, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat.
Filtrele de aer pot fi curăţate şi înlocuite cu uşurinţă. Pentru a scoate filtrul unui aparat de aer condiţionat trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi va trebui să prinzi filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet sau cu o soluţie sau un spray special. După curăţare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală.
În cazul în care nu ai folosit aparatul de aer condiţionat pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să verifici şi dacă admisia şi refularea aerului unităţii interioare şi exterioare sunt înfundate.
Totodată, este bine de ştiut că există firme specializate care se pot ocupa de curăţarea aparatelor de aer condiţionat. Aceste firme folosesc substanţe speciale şi spray-uri care pot fi pulverizate şi în interiorul unităţilor sau în radiatoare, pentru o curăţare şi dezinfectare eficientă.