Potrivit bilanţului său anual, care constată ‘o anumită stabilitate de mai mulţi ani’, ‘calitatea aerului rămâne nesatisfăcătoare în Ile-de-France’, unde ‘dioxidul de azot rămâne una dintre problemele principale în materie de poluare atmosferică’.
Potrivit organismului de supraveghere a calităţii aerului, 3 milioane din cei 11 milioane de locuitori din Ile-de-France, dar nouă parizieni din zece, sunt afectaţi de nivelurile excesive de dioxid de azot, legate de traficul de autovehicule diesel şi concentrate în vecinătatea marilor axe rutiere.
‘Oxizii de azot sunt iritanţi pentru căile respiratorii, pătrund în alveolele pulmonare, trec în sânge şi blochează vase mici, ceea ce poate provoca infarct, accidente vasculare-cerebrale, naşteri premature’, a reamintit dr. Patrice Halimi.
În ce priveşte particulele în suspensie, ‘nivelurile pe termen lung sunt mai degrabă stabile’. Pentru particulele PM10 (sub 10 micrometri), circa 2,4 milioane de persoane (2,7 milioane în 2011) sunt vizate de expuneri mai lungi decât pragurile admise (35 de zile).
Bruxellesul a declanşat un contencios cu Franţa în privinţa PM10. În luna februarie, guvernul de la Paris a prezentat o serie de măsuri de urgenţă vizând interzicerea circulaţiei celor mai poluante vehicule în perioadele de vârf de poluare.