Orice afacere cu morți este profitabilă, cu atât mai mult în zonele în care nu există mai mult de o firmă de pompe funebre. Este și cazul firmei 3 M.C.T. BEST SRL, administrată de Cristina Maria Cepeliuc, care a fost înființată pe 12 martie 2021. Firma figurează cu zero angajați.
Dar nu este singura firmă de pompe funebre a familiei Cepeliuc: pe numele Teofanei Cepeliuc mai figurează o firmă de pompe funebre, CEPELIUC CIRSTEAN TEOFANA NICOLETA II, care a fost înființată în octombrie 2011. Deși cele două societăți au administratori diferiți, în spatele lor se află cele două surori.
Oamenii din localitate spun că, fiind singura firmă din zonă, toți cei care au decedați în familie apelează la ea. Desigur, cei care își permit, căci sunt și familii nevoiașe care organizează înmormântările acasă.
„La noi în comună există o singură firmă de pompe funebre, e firma fetelor preotului. Vă dați seama că toată lumea merge și face înmormântări cu firma lor, familiile mai înstărite, că alea necăjite se ocupă acasă de înmormântare. Tatăl lor, preotul paroh de aici, din sat, e mort de vreo lună, dar, din ce am înțeles noi, li s-a dat voie ca două luni să se ocupe tot ele de biserică, cică e o regulă bisericească care le permite asta. Dacă mergeți la biserică, le găsiți acolo”, a declarat un locuitor din Andrieşeni pentru BZI.RO.
Firma de pompe funebre se ocupă de absolut tot, începând de la îmbălsămarea persoanei decedate până la mâncarea care se servește la masa de după înmormântare, dar costurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele din comună.
„Avem, în sat, firmă de pompe funebre, e a Ceciliei şi a Teofaniei, fetele fostului preotul paroh. Se ocupă ele de tot, au şi maşină cu care să ducă mortul la biserică, au şi firmă de catering, se ocupă şi de mâncare, de tot. Da, fac și îmbălsămări. Au de mult timp firma, că şi eu am apelat la ele când am avut un deces în familie, nici nu e scump, dacă persoana decedată e pensionară, daţi ajutorul de înmormântare şi mai plătiţi o diferenţă, în jur de 6.000, cam atât costă o înmormântare”, a declarat un enoriaş din Andrieşeni.
Cecilia Cepeliuc a indignat un sat întreg atunci când a decis, cu acordul consiliului parohial, să meargă alături de Cornel-Mădălin Radu, preot paroh în satul Buhăeni, și de dascăl cu Ajunul Nașterii Domnului și cu Ajunul Bobotezei. Deși membrii consiliului parohial au susținut atunci că ea își dorește să se ocupe de bunul mers al parohiei, se pare că, de fapt, intenția ei ar fi să stabilească o relație cât mai bună cu preotul care îi ține locul tatălui său, pentru a se asigura că își poate menține monopolul pe morții din parohia Andrieșeni.