Polițiștii de frontieră din Mehedinți au lucrat un an de zile la ancheta coordonată de DIICOT Mehedinți, după ce primele informații au apărut anul trecut în ianuarie, vizând cea mai nouă afacere a romilor din Strehaia, și anume exportul de tablă spre India, via Danemarca, scrie evz.ro.
M. Verdeana, soţul ei M. Nelu şi socrul ei M. Gheorghe, administratori ai unor societăţi comerciale, au cumpărat fictiv tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din ţară pe care au transportat-o, tot fictiv, din Strehaia la o societate din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era R. Toma. Tabla silicioasă era transformată de acesta, fictiv, în deşeuri şi apoi era exportată tot fictiv, printr-o firmă din Danemarca, în India, în portul Mumbay.
În realitate, tabla nu a părăsit niciodată portul Constanța, pentru că de fapt nici măcar nu există. Doar în acte romii au notat și că au efectuat mai multe transporturi și că au cărat o singură dată 25 de tone de tablă folosind un autoturism Olcit.
Prin exportul fictiv a 775,385 tone de deşeuri de tablă silicioasă prin Danemarca, cu destinaţia Mumbay – India, romii au „spălat” suma de 1.019.782 de dolari și au realizat un prejudiciu la bugetul de stat de 301.000 dolari.
Săptămâna trecută, DIICOT Mehedinţi a emis rechizitoriul prin trimiterea în judecată a lui M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului. Se vor executa separat cercetări în colaborare cu autorităţile daneze, chineze şi indiene, deoarece pentru alţi doi învinuiţi, împuterniciţi ai firmei din Danemarca, s-a disjuns cauza.