Florian Chișe, din satul bihorean Tulca, prepară pălinca după o rețetă de familie păstrată de peste un secol. Primul pas în prepararea licorii magice este fermentarea fructelor. Lichidul care rezultă după fermentare are o concentrație alcoolică de 16-17 grade.
Pentru ca băutura să aibă tăria sa carateristică, este necesar să fie distilată și a doua oară. Această a doua distilare este responsabilă pentru creșterea concentrației de alcool la aproximativ 50 de grade.
“După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, explică Florian Chișe pentru observatornews.ro.
Florian Chișe a deschis larg porțile distileriei sale, astfel încât cei care vor să-și prepare cu propriile mâini pălinca o pot face chiar acolo.
Din 100 kg de fructe se obțin aproximativ 7 litri de pălincă. După distilare, licoarea este pusă în butoaie de stejar păstrate la rece. O pălincă de calitate necesită cel puțin 6 luni de învechire în butoaie, spune Florian Chișe.
Prețurile pălincii variază în funcție de tipul și calitatea produsului. O sticlă standard de jumătate de litru de pălincă de prune costă în jur de 100 de lei. Prețul crește, însă, pentru sortimentele învechite, putând ajunge la 200 lei jumătatea de litru.
Pălinca de Bihor are o tărie aparte, așa că nu este tolerată de prea multă lume. Cei care o tolerează, însă, este bine să știe că această băutură nu este doar gurstoasă și aromată, dar are și multiple beneficii pentru sănătate, printre care: