Afacerile cu maşini au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru maşinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor de astfel de maşini.
Cel mai mare avans, de 32,2%, a fost înregistrat în martie de serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, urmate de comerţul cu piese şi accesorii (+20,5%) şi comerţul cu autovehicule (+19,1%).
Din segmentul serviciilor prestate populaţiei, cel mai mare avans l-a înregistrat în martie jocurile de noroc şi alte activităţi recreative, cu o creştere de 18,6%, urmat de agenţiile turistice (+9,4%).
Faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în martie cu 25,5%, pe serie brută, şi cu 2,2%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
De asemenea, tot faţă de februarie, serviciile de piaţă prestate populaţiei au urcat în martie cu 12,2%, ca serie brută, şi cu 0,8% pe seria ajustată.
În 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au urcat cu 18% faţă de 2015.
Afacerile de retail au fost susţinute anul trecut de creşterea puternică a salariilor, tendinţă care continuă în 2017.
Ultimele statistici arată că, în martie, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% faţă de a treia lună din 2016, până la 2.342 lei (515 euro).