Anul acesta Programul SRL-D a inregistrat o concurenta de numai 13 antreprenori la fiecare 10 locuri, avand in vedere ca Guvernul si-a propus sa ofere 430 de finantari, scrie startupcafe.ro.
Firmele solicitante de ajutor de minimis s-au angajat sa creeze intre 2 si 4 locuri de munca noi.
Participarea de anul acesta in Programul SRL-D este cu mult mai slaba decat in anul 2014. Daca in 2015 avem 580 de firme la un buget total de 19 milioane de lei al schemei de ajutor de minimis, in 2014 au fost 1.261 de firme la un buget de 21 de milioane de lei.
Citeşte şi Românii pot primi 10.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci ca să iei banii
Participarea redusa este cu atat mai suprinzatoare cu cat anul acesta a fost eliminat plafonul de vartsa de 35 de ani pana la care antreprenorii debutanti pot participa, ceea ce in mod normal ar fi trebuit sa conduca la o crestere a plajei de beneficiari.
De preziat, insa, ca anul trecut sesiunea de inscriere in program a fost in perioada 10 martie – 25 mai, iar in 2015 aplicantii au avut la dispozitie o perioada mult mai mica – 10 -24 septembrie, programul fiind si intarziat anul acesta.
Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), condus de Florin Jianu, care anul trecut era ministru pentru IMM-uri, sustine ca participarea redusa de anul acesta in Programul SRL-D a fost determinata de cateva modificari operate de Guvern, care „contravin obiectivelor stabilite de program initial, si anume de sprijinire a oricarui roman care nu detine fondurile necesare in deschiderea unei afaceri”:
– „Perioada de implementare a planului de afaceri este de 30 de zile fata de 1 an in perioada anterioara;
– Finantarea nerambursabila de 10.000 de euro este oferita pe baza de decont, beneficiarul fiind nevoit sa efectueze cheltuielile, pentru ca apoi sa ii fie rambursate din bugetul de stat;
– La momentul aprobarii planului de afaceri beneficiarul trebuie sa faca dovada detinerii intregii sume solicitate ca finantare, la care se adauga si partea de co-finantare si TVA-ul considerat cheltuiala neeligibila (practic, daca debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie sa aiba in cont 20.000 de euro, la care se adauga TVA);
– Prevederea referitoare eligibilitatea salariilor angajatilor de-a lungul implementarii planului de afaceri nu mai poate fi considerata un beneficiu, avand in vedere ca perioada avuta in vedere este de 30 de zile”.
Pasii urmatori: ce trebuie sa faca antreprenorii inscrisi
Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM arata ca cei 580 de solicitanti acceptati in Programul SRL-D 2015 in vederea verificarii administrative trebuie sa transmita, in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii listei (incepand din 28 septembrie 2015) , la Oficiul teritorial (OTIMMC) de care apartine judetul in care este inregistrata firma solicitanta, cererea de finantare (Anexa 6 la procedura programului).
Citeşte şi Cum pot tinerii încasa 10.000 de euro pentru a porni o afacere. Ghid de înfiinţare a unui SRL-D
Cererea de finantare trebuie semnata si stampilata de administratorul societatii si sa fie insotita de urmatoarele documente justificative:
1. Situatiile financiare ale solicitantului, inregistrate la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pe a caror raza isi au sediul operatorii economici (Art.III din OUG nr. 90/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale (bilant contabil, contul de profit si pierdere, date informative, anexe, balanta de verificare), sau declaratia de inactivitate, la 31 Decembrie 2014, in copie certificata (pentru societatile infiintate pana la 31.12.2014), sau ultima balanta de verificare pentru societatile infiintate in anul 2015;
2. certificat constatator, inclusiv on-line, emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul societatea, in care sa se mentioneze actionarii, reprezentantii legali ai societatii, punctele de lucru, domeniile de activitate precum si activitatile autorizate ale societatii, in termen de valabilitate la data depunerii cererii-tip de acord de principiu pentru finantare;
3. declaratie cu privire ajutoarele de stat si de minimis primite (anexa nr. 10 la procedura programului);
4. declaratie pe propria raspundere ca societatea nu are datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;
5. documentul care sa ateste ca asociatul /administratorul a urmat/urmeaza un curs de antreprenoriat;(Se accepta cursuri de antreprenoriat organizate de catre un organism autorizat recunoscut de educatie antreprenoriala.)
6. documentul care sa ateste ca Asociatul/ administratorul SRL-D a avut calitatea de somer sau absolvent in anul precedent si/sau anul curent inregistrarii SRLD la Registrul Comertului.
Mai multe amanunte AICI.
Formularele si anexele solicitate pot fi descarcate de AICI.