UPDATE ora 14.20 Dan Adamescu a plecat de la sediul DNA după aproximativ patru ore de audieri. Acesta nu a făcut declaraţii de presă.
UPDATE ora 11.30 Fostul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Tudor, s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul lui Dan Adamescu, legat de falimentul societăţii Astra.
Daniel Tudor a declarat la ieşirea de la DNA că procurorii i-au pus sechestru pe 300.000 de euro.
Întrebat de jurnalişti dacă a protejat societatea Carpatica, Daniel Tudor a răspuns: „Nu am protejat nicio societate. Am fost, poate, putin mai atent, pentru ca erau singurele societati cu capital romanesc, dar in niciun caz nu am protejat pe nimeni„.
„Atat Astra, cat si Carpatica au fost supuse unui control pentru care s-a dat o decizie si ca urmare a acestui control s-a ajuns in situatia in care sunt acum. Noi am sesizat o problema. S-au facut 12 puncte in care s-au gasit niste neregularitati. Major era problema contractului de reasigurare. Atat la Carpatica, cat si la Astra s-au dat 3-4 luni de zile ca sa-si reglementeze situatia. E un lucru normal. Nu poti sa te duci sa inchizi pe loc o societate cu atatia asigurati. Nu si-au reglementat si au ajuns unde au ajuns.
Am fost cinci luni de zile presedinte la ASF. Intentia mea a fost sa readuc pe linia de plutire aceste societati. Aceste societati care sunt in top cinci, nu puteau fi aduse pe linia de plutire decat in 3-5 ani. Nu s-a reusit, s-a ajuns la faliment.
Carpatica nu fusese controlata de sase ani de zile, iar Astra de opt ani de zile. Eu am facut primul control acolo, am luat masuri si cred ca ASF a luat in continuare a laut masuri si de-aia s-a ajuns aici„, a declarat Daniel Tudor.
Omul de afaceri Dan Adamescu este suspect în legătură cu falimentul societății Astra, iar prejudiciul este estimat la peste 700 milioane lei, potrivit România TV.
Tribunalul București a admis, în decembrie 2015, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind intrarea în faliment a societății Astra Asigurări. Consiliul Autoritatăţii de Supraveghere Financiară a decis în 8 septembrie 2015 intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce societatea nu a reuşit să-şi majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei.
Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească.