La vârsta de 37 de ani, afaceristul a reuşit să convingă zeci de investitori să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro şi să ajute la listarea la Bursa de la Londra a companiei sale. Atunci, Papalekas deţinea 64,9 din Globalworth, însă odată cu dezvoltarea compania şi atragerea de investitori de renume, participaţia sa a ajuns la 10,7%.
După şase ani, omul de afaceri a decis să îşi vândă pachetul din acţiunile Globalworth, la un preţ de aproximativ 230 de milioane de euro către compania CPI Property Group, a unui afacerist ceh, care a devenit acţionar Globalworth prin achiziţia a circa 6% din companie. Pe lângă banii pe acţiuni, Papalekas urmează să primească de la omul de afaceri ceh suma de 53,4 milioane de euro.
În urma tranzacţiei, compania CPI Property Group deține 16,8% din Globalworth, iar Papalekas își va păstra funcția de director executiv a companiei, conform profit.ro.
Omul de afaceri grec a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari în anul 2004, la vârsta de 27 de ani, când a reuşit să atragă atenţia unui grup de investitori australiani şi greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat din zona Eroii Revoluţiei, pentru suma de 46 de milioane de euro. Echipa sa a reuşit să finalizeze lucrările în anul 2006 şi să vândă mall-ul pentru suma de 103 milioane de euro. Această tranzacţie l-a ajutat pe afacerist să îşi asigure parteneri, alături de care a construit şi renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.
Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 180 milioane de euro pe an. În urma ieşirii afaceristului grec din companie, CPI Property Group devine al treilea cel mai important acționar Globalworth după sud-africanii de la Grouthpoint Properties, care dețin 29,4% și nemții de la Aroundtown.
Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020. Un nou anunţ făcut de ministrul Finanţelor
CPI Property Group este cel mai mare investitor imobiliar din Cehia și din Berlin, cu proprietăți în valoare de 7,9 miliarde de euro. Intrarea în acționariatul Globalworth este o mișcare strategică importantă pe care afaceristul ceh o face pe piețele din România și Polonia.
În anul 2017, compania lui Radovan Vitek a făcut cea mai importantă achiziţie pe piaţa imobiliară românească, după ce compania sa, CPI Property Group a cumpărat 11 centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Acesta fiind singurul activ generator de venituri din portofoliul românesc al afaceristului Vitek, cu o proprietate de talie medie care a cupat locul 44 în topul centrelor comerciale cu cele mai mari afaceri realizate în anul 2018 în România.
Citeşte şi: Suma fabuloasă strânsă de un tânăr de 28 de ani în contul de pensii la Pilonul II
În anul 2013, Vitel a preluat activele dezvoltatorului Ablon, care are proprietăţi pe teritoriul României. Compania intenţiona să dezvolte în România proiecte în valoare de 500 de milioane de euro, cu toate acestea pierderile acumulate la nivel de grup în anul 2008, ajunse la aproximativ 50 de milioane de euro, a dat peste cap planurile companiei.
Radovan Vitek este al treilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată de către revista americană Forbes la 3,4 miliarde de dolari. Omul de afaceri are patru copii şi locuiește în Elveția, unde și-a construit averea din privatizări și investiții imobiliare.
Recent, Globalworth a obținut un credit de tip revolving în valoare de 200 de milioane de euro de la un consorțiu format din șapte bănci. Investitorul a anunțat că împrumutul îi oferă flexibilitate în programul de dezvoltări pe care îl are în derulare în România și Polonia.