Nicușor Dan a fost prins mințind, după ce a susținut miercuri seara, în emisiunea electorală difuzată la Antena 3 CNN, că l-a văzut pe Matei Păun, cel bănuit că ar fi creierul campaniei sale prezidențiale, de numai trei ori în ultimii patru ani.
Fotografiile apărute în spațiul public demontează clar aceste afirmații, existând trei astfel de întâlniri numai în ultimele luni.
Reporterii de la Click! au reușit să documenteze mai multe astfel de întâlniri, trei dintre ele numai în ultimele luni, ceea ce oferă un indiciu că relația celor doi nu ar fi una îndepărtată, cum încearcă să o facă să pară Nicușor Dan.
„Că există un domn pe care îl cheamă Matei Păun și am spus că din când mă consult pe diferite lucruri cu el, asta n-are absolut nimic de-a face cu direcția pro Rusia sau pro Occident.
M-am întâlnit cu el de 3 ori în 4 ani. Nu, nu există (n.r. întâlniri frecvente). Am spus că pe anumite chestiuni tehnice de campanie mă consult și asta e tot”, a declarat Nicușor Dan la Antena 3 CNN.
Matei Păun este principalul consilier al lui Nicușor Dan, iar aceștia au o relație veche de mai bine de 10 ani. Afaceristul l-a susținut pe edilul Capitalei încă din 2012, când Nicușor Dan a candidat prima dată la Primăria București.
Nicușor Dan, în fața locuinței lui Matei Păun din Capitală (Sursă foto: Click!)
Atunci, Matei Păun a organizat o întâlnire cu mai mulți oameni de afaceri pentru a strânge fonduri în vederea sprijinirii candidatului „independent”.
La acea vreme, susține Nicușor Dan, Matei Păun ar fi contribuit la campanie cu o sumă modică, între 1.000 și 2.000 de euro, în contextul în care întreaga campanie a avut un buget total de aproximativ 50.000 de euro.
Faptul că susținerea edilului Capitalei nu a fost din bunăvoință, ci din interes, este relevat clar din faptul că omul de afaceri a stat în dreapta lui Nicușor Dan și în 2020, când Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) s-a transformat în Uniunea Salvați România (USR). Atunci, Matei Păun a coordonat campania edilului fără a semna adeziune cu partidul USR.
Douăsprezece ani mai târziu de la prima candidatură a lui Nicușor Dan, Matei Păun se află din nou la dreapta candidatului „independent”. Implicarea sa a coincis și cu controversa privind utilizarea de către Nicușor Dan a panourilor publicitare deținute de Getica OOH SRL – societate controlată de apropiați ai lui Matei Păun.
La această companie, unic acționar este offshore-ul cipriot Ecurdo Limiet, iar administrator este Rădulescu Jean-Costin, care la rândul său este asociat și administrator și în Getica Ventures SRL.
Matei Păun, la rândul său este acționar în mai multe companii, precum Black Sea Investment Advisors SRL, BAC Financial Advisory SRL, Estet Med SRL, Est Medica MT SRL, Arestetica SRL. În companiile BAC Financial Advisory SRL și Black Sea Investment SRL, Matei Păun este asociat cu Ion Arin Alexandru.
Cu privire la poziționarea lui Nicușor Dan față de relația cu Matei Păun, edilul a afirmat că îl mai sună „din când în când ca să-l întreb cum ar face lucrurile”.
În 2024, Nicușor Dan a susținut că Matei Păun nu a contribuit financiar la campania sa, și că acesta a fost șeful campaniei sale și a USR în 2016. De asemenea, a arătat că afaceristul pro-rus încă face parte din „staff-ul” său.
„Matei Păun a fost șeful de campanie în mod oficial al meu și al și al USR-ului, în urmă cu opt ani, da, toată lumea știe asta, și asta e tot. Nu mi-a dat niciun ban în campania asta, și asta e tot (…).
Așa cum spus public de mai multe ori, este unul din cele cam 10 persoane care fac parte din staff-ul meu în momentul acesta, dar asta e tot. Adică din așa-numita echipă de campanie, oameni cu care mă sfătuiesc pe mesajele pe care le dăm în spațiul public când ies. Nu a contribuit financiar”, preciza atunci Nicușor Dan.
Ion Arin Alexandru (stânga), partener de afaceri al lui Matei Păun (dreapta). Ion Arin este co-proprietar al uneia dintre cele mai mari rețele de publicitate prin panotaj stradal din țară (Sursă foto: Click!)
Mai multe imagini intrate în posesia sursei citate arată că Matei Păun s-a întâlnit cu Nicușor Dan încă de când edilul Capitalei și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.
În plus, pentru că minciuna are picioare scurte, Nicușor Dan se întâlnea cu oligarhul cu afaceri la Moscova la sediul Primăriei Capitalei chiar în ziua în care declara că „îl mai sună din când în când”, pe 15 februarie 2025.
Matei Păun a criticat în 2016 sancțiunile economice impuse Rusiei, în urma anexării ilegale a Crimeii. În 2017, acesta a declarat pentru Vice că admiră și apreciază „misticismul și greutatea” Bisericii Ortodoxe Ruse a fostului ofițer KGB, patriarhul Kiril.
„Nu sunt o persoană religioasă, dar apreciez spiritualitatea. Și e clar că Biserica Ortodoxă Rusă are un misticism și o greutate. Are ceva profund. Cred că rușii au un simț de sacrificiu rar întâlnit în Occident”, declara Matei Păun.
În același interviu, afaceristul dădea vina pe Occident pentru relația tensionată cu Federația Rusă și arăta că poporul rus și-a arătat mereu deschiderea față de occidentali, care l-au ignorat.
Nicușor Dan mințea, într-un interviu la Pro TV, că viziunile pro-ruse ale lui Matei Păun datează dinainte ca Rusia să invadeze și să anexeze Crimeea, în 2014, spunând că viziunile oligarhului pro-rus sunt „pro-occidentale”.
Afacerile lui Matei Păun ridică foarte multe semne de întrebare, mai ales că a fost implicat în astfel de activități în spațiul ex-sovietic, în țări precum Rusia sau Belarus.
„Acționariatul firmei Getica OOH SRL, pe ale cărei panouri le zâmbește bucureștenilor Nicușor Dan, a fost un mister de la momentul vânzării în 2011 către un consorțiu condus de banca rusească de stat VTB, aflată acum pe lista sancțiunilor occidentale din cauza invaziei din Ucraina.
Getica OOH, cu vechea sa denumire News Outdoor România, a fost din 1998 în proprietatea omului de afaceri Elan Schwartzenberg, de la care a fost cumpărată de celebrul magnat de presă Rupert Murdoch.
Unul dintre administratorii companiei în această perioadă a fost un cetățean rus născut la Moscova, Maxim Ghenadievici Tkachev. În iulie 2011, firma a fost vândută de miliardarul american unui consorțiu condus de banca rusească de stat VTB, extrem de apropiată de regimul lui Putin”, nota Newsweek într-un articol, anul trecut.
Nicușor Dan și Matei Păun, în fața Primăriei Capitalei, pe 15 februarie 2025 (Sursă foto: Click!)
Matei Păun a fost, în trecut, în acționariatul companiei Regent European Securities SA din România. O altă filială a Regent European Securities l-a avut ca director general în trecut pe oligarhul și mogulul rus Konstantin Malofeev, prezentat în media drept „unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Rusia”.
Nicușor Dan, Matei Păun și Ema Prișcă, în ziua lansării clipului electoral (Sursă foto: Click!)
În același timp, Matei Păun este fondator și managing partner la Balkan Advisors Company (BAC) Investment Bank Romania (înființată în 2005), care a ajutat mai multe companii românești să obțină finanțări de zeci de milioane de lei de la Banca Internațională de Investiții.
Banca Internațională de Investiții (BII) este o bancă cu legături cu Federația Rusă, fiind fondată în 1970 la inițiativa Uniunii Sovietice pentru a finanța state din sfera ei de influență și a concura cu Fondul Monetar Internațional.
Până în 2019, această bancă a avut sediu la Moscova, iar după declanșarea invaziei la scară largă asupra Ucrainei, BII (din care făceau parte, printre altele, Bulgaria și Ungaria, de exemplu) a fost supusă sancțiunilor. România s-a retras din BII în anul 2023.