Depresia, denumită de psihologi și „boala sufletului”, este o afecțiune de care suferă un procent crescut al populației din România, însă din păcate este o afecțiune care adeseori este ignorată, ia persoanele nu se gândesc să apele la un ajutor specializat.
Atunci când depresia apare la persoanele în vârstă, afecțiunea netratată corespunzător se poate transforma în demență.
Studiile au constatat că persoanele care au devenit deprimate la o vârstă mai înaintată prezentau un risc crescut de 70% de a dezvolta demență, iar cei care erau deprimați de la vârsta mijlocie aveau un risc de 80%.
Cercetătorii știu de mult că depresia și demența merg mână în mână. Cu toate acestea, s-a dezbătut dacă cele două condiții au pur și simplu cauze comune sau dacă depresia este un semn precoce al demenței. Ambele teorii par a fi adevărate. Autorii studiului spun, de asemenea, că depresia la bătrâni poate indica faptul că au apărut modificări în creier care fac acele persoane mai predispuse la dezvoltarea demenței.
Adesea, adulții în vârstă trec cu vederea simptomele depresiei sau le consideră în mod greșit o consecință inevitabilă a procesului de îmbătrânire. „Cred că persoanele în vârstă refuză mai mult faptul că au boli depresive. În general pacienții mei spun:„ Ei bine, am 83 de ani – cine nu ar fi deprimat? „. Ignorarea tristeții sau respingerea acesteia ca fiind un efect secundar normal al îmbătrânirii ar putea permite ca problemele de memorie potențial tratabile să progreseze”, ”, spune dr. M. Cornelia Cremens, profesor asistent în psihiatrie la Harvard Medical School și psihiatru geriatric.
Semnele depresiei sunt ușor diferite la adulții în vârstă și multe dintre ei pot avea legătură cu pierderea memoriei. Simptomele despresie la adulții în vârstă sunt: sentimente de neputință, lipsă de speranță, lipsa de energie; oboseală, iritabilitate, pesimism, pierderea interesului pentru activități, dificultăți de concentrare, confuzie, probleme cu somnul, pierderea poftei de mâncare sau supraalimentare, dureri care nu dispar.
Persoanele care prezintă semne ale depresiei ar trebui să se adreseze medicului de familie. Cu toate acestea, mulți oameni evită să fie diagnosticați din cauza stigmatizării depresiei în continuare pentru adulții în vârstă. „Persoanele în vârstă încă mai au ideea că„ nu sunt nebun. Nu vreau ca oamenii să creadă că sunt nebun „, spune dr. Cremens.
„Dacă cineva pare să aibă începuturile demenței și este deprimat, este foarte important să-i tratezi depresia și să o tratezi cât mai bine posibil”, adaugă ea.
Tratamentul pentru depresie la orice vârstă implică de obicei o combinație de medicamente antidepresive, terapie de vorbire și terapie cognitiv-comportamentală, notează harvard.edu.