Coprocultura este o analiză microbiologică, folosită pentru identificarea virusurilor și a bacteriilor cauzatoare de infecții. De obicei, materiile fecale conțin microbi saprofiți normali, care ajută la descompunerea resturilor de alimente din intestin. Există cazuri acest mediu este populat şi de agenţi patogeni ce provoacă infecţii.
Coprocultura folosește ca metodă de lucru examinarea unei mostre de materii fecale prin analiza microscopică. Mostra se colectează într-un recipient steril iar această procedură poate fi realizată acasă sau la spital. Se recoltează 3-5 g de materii fecale; în cazul scaunului lichid se recoltează jumătate de recipient.
Când este indicată
În general, coprocultura este efectuată pentru a stabili cauzele unor simptome frecvente precum diaree, balonări, stări de greață și vomă, dureri și crampe abdominale însoţite sau nu de febră. Prin coprocultură se pune în evidenţă prezenţa unor microbi precum salmonella, campylobacter, Escherichia coli, Yersinia enterocolita sau Clostridium. Acestea pot provoca toxiinfecție alimentară, inflamații ale intestinelor sau boli ale sistemului digestiv. De asemenea, coprocultura poate depista prezența leucocitelor și a sângelui ascuns din materiile fecale, dar și descoperirea oxiurilor sau infecţia cu giardia.
Ce poate afecta testul
Unele medicamente precum antibioticele pot influența rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat să informezi medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care îl urmezi. Rezultatele fals-pozitive sau fals-negative pot apărea și din cauza nerespectării normelor de igienă în timpul prelevării probei fecale.
Bine de ştiut
Cu trimitere de la medicul de familie sau de la cel de specialiate, analiza se face gratuit. Preţul ei variază între 38 şi 150 de lei în sistemul medical privat.
Coprocultura, aşa cum îi spune numele, reprezintă efectuarea de culturi bacteriene din materiile fecale cu scopul de a identifica germeni (microbi) patogeni. Această investigaţie este indicată, de regulă, în bolile diareice severe, invazive, însoţite de eliminarea de sânge în materiile fecale şi ajută la descoperirea cauzei bolii.
Află mai multe despre depistarea bolilor de sân pe clicksanatate.ro.