Afganistan: TRADIŢIONALA ofensivă de primăvară a talibanilor vizează soldaţi şi diplomaţi străini

Tradiționala 'ofensivă de primăvară' a talibanilor va începe vineri și va viza în principal soldați și diplomați străini aflați încă pe teritoriul Afganistanului, a anunțat, miercuri, gruparea, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
22 apr. 2015, 07:59
Afganistan: TRADIŢIONALA ofensivă de primăvară a talibanilor vizează soldaţi şi diplomaţi străini

‘Principalele ținte ale acestei operațiuni, denumite ‘Azm’, vor fi ocupanții străini, în special bazele lor militare permanente, centrele lor de informații și diplomatice’, au subliniat talibanii într-un comunicat.

Ofensiva îi va avea, de asemenea, ca țintă pe responsabili ai puterii de la Kabul, precum și ai serviciilor de informații, ai armatei și poliției din țară, au atenționat insurgenții, care au afirmat că doresc să mențină ‘viața și bunurile civililor’.

‘Combatanții islamiști care vor fi neglijenți și ale căror operațiuni vor duce la moartea unor civili vor fi pedepsiți în conformitate cu (legea islamică) sharia și codul jihadiștilor’, au adăugat insurgenții, care au refuzat în trecut să revendice atentate soldate cu victime civile, potrivit Agerpres.

Talibanii lansează în fiecare an, în primăvară, când vremea se încălzește, o ofensivă împotriva forțelor străine, care i-au alungat de la putere la sfârșitul lui 2001, și împotriva aliaților acestora din cadrul forțelor afgane.

Citeşte şi Decizie salutară: Iranul şi Afganistanul se coalizează împotriva terorismului

Însă, anul acesta, forțele armate afgane sunt pentru prima dată ‘pe linia frontului’ la începutul ofensivei talibane, în condițiile în care misiunea NATO din această țară (International Security Assistance Force — ISAF) și-a încheiat operațiunile în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, 12.500 de soldați ai NATO, dintre care 9.800 americani, se află în continuare pe teritoriul afgan, continuând să instruiască forțele afgane.

Sâmbăta trecută, cel puțin 34 de civili și-au pierdut viața într-un atac sinucigaș comis în fața unei bănci private din Jalalabad, mare oraș din sud-estul Afganistanului, lângă frontiera cu Pakistanul, cel mai sângeros atac produs în Afganistan din noiembrie anul trecut.

Talibanii au respins imediat orice implicare în acest atac, revendicat de un fost taliban pakistanez din cadrul grupării Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), care s-a raliat organizației Statul Islamic (SI) care a proclamat un califat în zone întinse din Siria și Irak.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Nicolae Ciucă deschide dialogul pentru un proiect politic comun al forțelor de dreapta
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?