Marţi, ploile rămân active peste regiunile sud-vestice şi vestice ale ţării. Nu scapă fără câteva duşuri puternice nici crestele montane. Din nou avem parte de ploi serioase, ce vor lăsa cantităţi mari de apă, de peste 25 de litri pe metro pătrat, în scurt timp. Vântul va fi şi el motiv de nemulţumire pentru cei care visau la soarele cald de iulie, iar grindina va face şi ea parte din peisajul zilei de mâine. În restul ţării, ploile aşteaptă după amiaza. Temperaturile însă nu lasă de dorit, aşa că vom avea parte de maxime între 24 în Dealurile de Vest şi 31 de grade în sudul extrem al ţării. Presiunea atmosferică scade uşor de la 759 mm coloană de mercur.
În Bucureşti, ziua de marţi se anunţă mai degrabă însorită. Norii sunt doar în trecere pe cerul Capitalei, vântul adie binevenit pentru a mai domoli din avântul termic al celor 30-31 de grade anunţate de meteorologi.
Citeşte şi Canicula nu ne va da bătăi de cap prea curând. Vezi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
Miercuri, norii cu mare dezvoltare verticală ce acoperă temporar cerul în vestul şi în sud-vestul ţării, precum şi zonele de munte aduc averse însoţite de fulgere, tunete şi intensificări de scurtă durată ale vântului în aceste zone, iar izolat mai sunt posibile căderi de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate. În celelalte regiuni norii acoperă parţial cerul, doar pe arii restrânse sunt înnorări mai accentuate, iar ploile şi descărcările electrice îşi fac apariţia doar izolat, mai ales după amiaza. Maximele termic se vor situa, în general, între 24 grade în dealurile din vestul şi sud-vestul ţării şi 31 grade în sudul Munteniei, izolat poate şi în Maramureş.
Bucurestenii au parte de o zi de vara frumoasă miercuri, fără prea mulţi nori pe cer şi vânt agreabil. Nu va ploua, iar după-amiază meteorologii prognozează în jur de 30 grade.
Joi, norii acoperă mai multe ore vestul, centrul şi nordul ţării, unde aduc din nou averse cu caracter local, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, sunt posibile căderi de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate. În celelalte regiuni, cerul variabil, iar ploile de vară şi fenomenele electrice vor fi doar izolate, mai ales seara şi la începutul nopţii. Ca şi în zilele precente, maximele termice se încadrează între 24 şi 31 grade, cu cele mai mici valori în dealurile de vest ţi cele mai mari în Dobrogea şi în sudul Munteniei.
În Capitală, joi, vremea se menţine frumoasă, cu nori şi soare pe cer aproape în egală măsură şi maxime în jur de 30 grade, cu puţin peste media climatologică a datei din calendar.
Vineri, norii mai groşi ce lasă ploi de scurtă durată acoperă o bună parte a zilei nordul, centrul şi estul ţării, aşa că nu uitaţi umbrela acasă pentru că aşteptăm local averse însoţite de fulgere, tunete şi răbufniri ale vântului. Astfel de fenomene vor fi şi în celelalte zone, însă doat izolat, cu şanse mai mari în zonele de munte. Maximele termice, în scădere uşoară în nord, în nord-est şi în centru, se vor situa între 22 şi 32 grade.
În weekend, dar şi la începutul săptămânii viitoare vor mai fi averse cu carater local în zonele de deal şi de munte şi mai puţine în celelalte regiuni şi bineînţeles că nu vor lipsi descărcările electrice şi intensificările de scurtă durată ale vântului. Temperaturile rămân apropiate de cele normnale în a doua decadă a lunii iulie.
Marţi, plaja este primitoare cu turiştii aflaţi la malul Mării Negre. E drept, s-ar putea ca peste zi să fie nevoie să vă ascundeţi sub umbrelele de ploaie, dar în general, umbrelele de soare şi şezlongurile vă vor fi de folos în încercarea de a mai obţine un strat de bronz. Nu uitaţi însă, chiar şi când soarele se mai ascunde sub nori, razele ultraviolete tot pot afecta pielea. Aşa că nu uitaţi să folosiţi cremele de protecţie şi nu staţi la orele amiezii la plajă, chiar dacă nu e exagerat de cald, temperaturile urmând să fie între 26 şi 28 de grade. Apa mării ţine şi ea pasul cu sezonul estival, aşa că îşi potriveşte temperatura la 22-24 de grade.
Nu la fel de primitori sunt însă munţii marţi. Cerul adună nori mulţi din care toarnă ploi de vară, cu fulgere şi tunete, bine iar temperaturile, deşi destul de ridicate, vor fi puternic răcorite de rafalele de vânt ce vor însoţi ploile în special în Carpaţii Occidentali şi în partea de vest a celor Meridionali. Nu înseamnă însă că în rest nu plouă, ci doar că ploile sunt o idee mai puţine, cu atât mai mult cu cât meteorologii anunţă acumulări de apă şi de peste 25 de litri pe metru pătrat şi chiar căderi de grindină. Însă, va fi destul de cald, cu maxime între 14 şi 21 de grade.
În centru, marţi, vremea va fi caldă la amiază, dar instabilitatea atmosferică e tot mai accentuată şi norii strâng rândurile, mai ales în vestul Transilvaniei, unde aduc ploi de scurtă durată şi descărcări electrice, poate şi vânt mai alert. Maximele termice trec uşor de mediile climatologice, 27 grade la Miercurea Ciuc, 28 în Braşov şi la Sibiu, 30 grade la Târgu Mures.
În nord-vest, vremea este destul de plăcută ca aspect, mai mult soare în Maramureş şi maxime de 30 grade şi câteva ploi în nordul Crişanei, unde mercurul din termometre se opreşte pe la 29 grade.
În vest, însă, norii se adună pe cer pentru o bună parte a zilei şi aduc averse, izolat chiar mai însemnate cantitativ, fulgere, tunete şi intensificări de scurtă durată ale vântului, aşa că maximele nu trec de 28 grade la Arad şi la Timişoara şi 26 la Resiţa.
Şi în Oltenia norii care aduc ploi de scurtă durată câştigă teren în faţa soarelui, cel puţin câteva ore. Nu lipsesc fenomenele electrice şi răbufnirile vantului. Până după-amiază, temperaturile ajung la maxime cu puţin mai mici decât cele de luni, 27 grade la Târgu Jiu, 28 la Râmnicu Vâlcea şi la Craiova.
În vestul şi în centrul Munteniei vara pare la ea acasă. Chiar dacă sunt câteva ploi asociate cu descărcăro electrice, spre seara mai ales, vremea e frumoasă în general, cu maxime de 29 grade la Piteşti, 30 la Alexandria şi 31 grade în Lunca Dunării.
Sud-estul are parte de o zi de vară aproape perfectă. Pe cer îşi fac drum nori, dar lasă ploi slabe, de vară, doar izolat. Maximele trec uşor de mediile multinuale, până la 31 grade la Călăraşi, 28 la Constanţa şi 30 la Tulcea.
În Moldova, soarele de destul de darnic, doar izolat, mai ales în apropiarea zonelor de munte norii se înmulţesc şi izolat cad averse însoţite de fulgere şi tunete. Meteorologii prognozează maxime de 28 grade în Bacău, 29 la Iaşi şi 26 la Suceava.