Strugurii
Antioxidantii pe care ii gasim in struguri, ca de pilda vitamina C, actioneaza ca niste „bodyguarzi” ai tenului, protejandu-l de ravagiile radicalilor liberi. Ei repara si chiar previn aparitia ridurilor, uscarea prematura a tenului si lasarea pielii. O ceasca de bobite de struguri asigura aproape 20% din necesarul zilnic de vitamina C si contine resveratrol, cu rol in conservarea elastinei – o proteina importanta, ce pastreaza aspectul sanatos al pielii.
Carbohidratii sanatosi
Daca nu stiai de ce ti se face pofta de dulciuri atunci cand esti trista, iti spunem noi: exista un motiv biologic pentru acest lucru. Carbohidratii simpli semnalizeaza creierului sa inceapa secretia de serotonina, un hormon calmant care diminueaza stresul si depresia. Totusi, chiar daca pe moment gustarile dulci imbunatatesc starea de spirit, ele au ca efect crizele de glicemie (scaderea rapida a nivelului de glucoza din sange).
Aceste crize au loc deoarece dulciurile fac ca glicemia sa creasca brusc, ducand la secretia abundenta de insulina, la alimentarea rapida a tesuturilor si la epuizarea imediata a rezervelor organismului. Crizele de glicemie provoaca oboseala si somnolenta si pot sa adanceasca dispozitia proasta in care te afli. O solutie mai potrivita pentru schimbarea starii de spirit sunt carbohidratii complecsi, ca de exemplu nautul, lintea si painea din cereale integrale.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro