Dacă vrei să plătești un preț mai mic la gazele naturale, trebuie să alegi furnizorul care ae cel mai avantajos preț. Wall Street a făcut un clasament al furnizorilor de gaze naturale care oferă cele mai mici facturi pentru consumatorii din București.
Prețul gazelor naturale este plafonat, până la 31 august 2023, la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici. Așadar, până la acest termen, indiferent de furnizor, prețul va fi același.
Cu toate astea, e bine să fim informați cu privire la diferențele de preț, pentru că nu este imposibil ca Ordonanța 119 care stabilește plafonarea să fie modificată în Parlament, din cauza costurilor foarte mari pentru buget.
Însă, diferențele prețurilor nu sunt de trecut cu vederea. La un consum lunar de 200 de metri cubi (2,11 Mwh) – consumul mediu al unei centrale termice de 24 kw pentru a încălzi o locuință de 65 mp – prețul fără plafonare ar varia între 2.727 de lei și 12.660 de lei. Datorită plafonării, factura va fi de 654 de lei. Aceste cifre au fost extrase din comparatorul ANRE și reflectă ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici din București cu consum anual până la 280 MWh.
Cu cât prețul neplafonat este mai mare, cu atât statul are mai mult de acoperit. Diferența este acoperită din taxele și impozitele plătite de cetățeni, deci este important ca aceasta să fie cât mică.
Aceasă lună, cea mai bună oertă este e-Celsius de la ENGIE România, cu un preț de 1042 lei/MWh la gazele naturale, factura pentru un consum de 200 de metri cubi va fi de 2.727 de lei.
E.ON are următoarele oferte:
(Prețurile prezentate sunt neplafonate).