„Ne-am dori ca pachetul de bază să intre în vigoare în ianuarie 2014, la următorul exerciţiu bugetar, dar având în vedere că în luna ianuarie sunt multe zile libere, cred că un termen rezonabil va fi 1 februarie 2014. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, pachetul cuprinde o mare componentă de prevenţie. Totodată, Eugen Nicolăescu şi-a manifestat speranţa ca, prin introducerea acestui pachet de bază, să se reducă plăţile informale, întrucât fiecare cetăţean va şti la ce poate să apeleze.
„Prin pachetul de bază se va finanţa mult mai bune medicina primară”, a spus ministrul, care a precizat că vor fi înfiinţate centre de permanenţă.
Nicolăescu a mai precizat că pachetul de bază va cuprinde toate urgenţele definite de medicina de urgenţă, partea de prevenţie, numărul de consultaţii pentru medicul de familie, pentru medicii specialişti, analizele de laborator şi tipurile de analiză, imagistică şi serviciile de spitalizare.
„Credem că ceea ce am făcut înseamnă mult mai mult decât ce obţin oamenii astăzi. Pachetul de bază va asigura servicii pentru toată lumea. Pachetul are rostul să-i spună cetăţeanului ce i se oferă”, a precizat ministrul.