Corpul unei femei suferă transformări în timpul ciclului menstrual, iar dincolo de crampele menstruale şi coşurile care apar pe faţă, doamnele şi domnişoarele se pot confrunta cu o scădere a capacităţii cognitive şi chiar cu schimbări ale vocii.
În fiecare lună, femeile se pregătesc să primească „vizita” unui musafir considerat adesea de temut: menstruaţia. Acest sânge menstrual care curge din uter prin colul uterin şi vagin este un semn clar că organismul funcţionează normal, furnizând hormonii pentru a menţine femeile sănătoase.
Gestul banal care îţi poate salva viaţa. Cum poate fi depistată cea mai cruntă boală
Pe măsură ce corpul se adaptează la menstruaţie – care poate avea o durată de 2 până la 10 zile – te întrebi, probabil, care sunt transformările externe şi fizice pe care le întâmpină.
Perioada menstruală al unei femei îi pregăteşte corpul pentru o posibilă sarcină în fiecare lună, explică specialiştii, cu o durată medie a ciclului menstrual de 28 de zile.
Cu un nivel al estrogenului în creştere, ceea ce face ca mucoasa uterului să crească şi să se îngroaşe, corpul femeii suferă o serie de schimbări unice, care merg dincolo de cunoscutele crampe menstruale, acnee şi sindromul premenstrual.
Ce trebuie să ştii despre sexul la menstruaţie
Iată mai jos câteva informaţii mai puţin cunoscute despre „darul” lunar pe care ţi-l face Mama Natură:
1. Menstruaţia reduce capacitatea cognitivă
Durerea abdominală, durerile de spate şi greaţa cu care o femeie se confruntă în timpul menstruaţiei pot să afecteze, într-adevăr, modul în care ea gândeşte şi simte, reducân capacitatea ei cognitivă.
Iată adevărul! Ce se întâmplă cu organismul femeii când renunţă la anticoncepţionale
Crampele menstruale pot să interfereze cu atenţia selectivă (capacitatea de a reacţiona la anumiţi stimuli selectiv, atunci când se întâmplă mai multe lucruri simultan), cu intervalul de timp în care persoana este atentă şi capabilă să se concentreze pe o anumită activitate, dar şi cu împărţirea şi acordarea atenţiei între două sarcini diferite, potrivit unui studiu din 2014 publicat în jurnalul „Pain”. Aşadar, durerea prin care trece o femeie aflată la menstruaţie merge dincolo de experienţa senzorială.
2. Menstruaţia poate schimba sunetul vocii
Schimbările hormonale legate de ciclul menstrual al unei femei pot modifica, de asemenea, sunetul vocii ei. Celulele din laringe şi vagin sunt considerate a fi similare şi prezintă receptori hormonali similari.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.