Una dintre întrebările care pot să apară în mintea unui părinte este dacă cei mici pot într-adevăr să sufere de depresie. Da. Depresia din copilărie este diferită de stările depresive „normale” şi de sentimentele de zi cu zi care apar pe măsură ce un copilul se dezvoltă. Doar pentru că un copil pare trist, asta nu înseamnă neapărat că el sau ea suferă de depresie.
Citeşte şi Depresia şi diabetul, factori de risc de demenţă
În cazul în care tristeţea persistă sau dacă observi un comportament perturbator, care intervine în activităţile sociale normale, în interesele copilului, în activitatea de la şcoală sau în viaţa de familie, aceste lucruri pot indica faptul că fiul sau fiica ta are o stare depresivă. Chiar şi aşa, reţine că deşi depresia este o boală serioasă, ea este totodată una care poate fi tratată.
Cum poţi să îţi dai seama dacă copilul tău este deprimat?
Simptomele depresiei la copii pot varia. Depresia este de cele mai multe ori nediagnosticată şi netratată deoarece simptomele trec drept „schimbări emoţionale şi psihologice normale” care apar în timpul dezvoltării copilului.
Citeşte şi Cum se manifestă depresia din punctul de vedere al celor 12 zodii
Studiile medicale timpurii se axau pe depresia „mascată”, în care starea de spirit a unui copil deprimat era evidenţiată prin faptul că acesta afişa un comportament agresiv, îşi ieşea din fire în mod neaşteptat.
Deşi acest lucru se întâmplă în special în rândul copiilor mai mici, mulţi copii afişează o stare de tristeţe sau supărare, similare cu ale adulţilor care sunt deprimaţi. Simptomele principale ale depresiei gravitează în jurul unor factori precum tristeţea, sentimentul de inutilitate şi schimbări bruşte de dispoziţie.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.