Agent Green: Romsilva va renunţa la administrarea a patru Parcuri Naţionale şi Naturale

Romsilva va renunţa la administrarea a două Parcuri naţionale şi două Parcuri naturale. Potrivit Agent Green şi a unei note interne din cadrul Romsilva, această decizie a fost luată întrucât nu mai poate face profit din vânzarea de lemn.
Romania TV
05 iun. 2014, 12:56
Agent Green: Romsilva va renunţa la administrarea a patru Parcuri Naţionale şi Naturale

„Argumentaţia Romsilva este una care pune profitul din copacii tăiaţi mai presus decât protejarea naturii. Asta nu este în regulă. Aici vorbim de păduri din Parcurile naţionale, ultimele oaze de sălbăticie, mai puţin de 3% din suprafaţă ţării. În acest caz ministerul mediului trebuie să impune anularea de urgenţă pentru toate cele 23 de contracte cu Romsilva şi să se creeze o nouă structura naţională de administrare a cărei prioritate să fie conservarea naturii şi nu tăierea codrului”, a declarat Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.

Ariile naturale protejate vizate de abandon sunt: Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Naţional Defileul Jiului, Parcul Natural Putna Vrancea şi Parcul Natural Cefa.

„Datorită procesului de retrocedare a fondului funciar, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului s-a diminuat foarte mult atât în ariile naturale protejate cât şi afara lor, comparativ cu momentul preluării în administrare de către regie a parcurilor naţionale şi naturale, drept pentru care angajare de către regie a unor cheltuieli pentru administrarea ariilor protejate în care suprafaţa fondului forestier de stat s-a redus foarte mult nu se justifică (…) În urma acestei analize, a rezultat că pentru parcurile naţionale Munţii Rodnei şi Defileul Jiului, respectiv pentru parcurile naturale Putna Vrancea şi Cefa nu s-ar justifica continuarea alocării de fonduri din partea RNP-Romsilva, respectiv păstrarea în continuare a administrării acestor arii protejate”, se arată în nota Romsilva de pe 16 aprilie 2014.

„Nota Romsilva vine în momentul expirării marii majorităţi a contractelor pentru cele 23 de Parcuri aflate în grijă regiei (22 mai 2014) şi pe fondul unor retrocedări, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafeţe semnificative de pădure. Astfel statul mai deţine de exemplu doar 5% din pădurile Parcurilor Rodna şi Cefa, 7% din Parcul Putna Vrancea şi 40% din Parcul Defileul Jiului”, arată Agent Green într-un comunicat de presă.

„Retrocedarea pădurilor este un motiv real de îngrijorare pentru viitorul ariilor protejate şi nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi aceştia. În lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite şi tolerează chiar în acest moment tăieri în ariile protejate, inclusiv în păduri virgine adăpostite în acestea”, a adăugat Păun.

În prezent Ministerul Mediului schimbă OUG 57 / 2007 privind ariile naturale protejate. În actuală versiune nu există cerinţe care să restricţioneze îngrijirea ariilor protejate de către structuri interesate de exploatarea pădurii. Mai mult această versiune nu vine încă să întărească zonarea internă a parcurilor. În formă actuală parcurile au o zona tampon în interiorul parcului şi nu în afară limitelor, mai arată organizaţia pentru protecţia mediului, potrivit Agent Green.

„Vorbim de mai puţin de 3% din suprafaţă ţării despre care oamenii cred că sunt protejate. De fapt este şi mai puţin pentru că zona tampon însumează mai mult de jumătate din suprafaţă parcurilor în care se taie din pădure zi şi noapte. Această zona tampon trebuie mutată pe parcelele din împrejurimile parcurilor iar tăierile de orice fel trebuie definitiv interzise în interiorul ariilor protejate”, a încheiat Păun.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI