“Nu acceptăm sentinţa Curţii de Apel. Dosarul drumului naţional 66A este pavat cu ilegalităţi şi fraude ale Guvernului şi ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri. Retezatul este ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei şi am depus astăzi recurs pentru a-l salva. Ne punem mari speranţe în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde s-a mutat procesul”, a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.
„DN 66A este un proiect artificial iniţiat de Ministerul Transporturilor în 1999 când s-a invocat siguranţă naţională pentru a demara lucrările. Siguranţa naţională nu a fost nicicând justificată în cazul DN 66A, criteriile nefiind îndeplinite. Campania pentru salvarea munţilor Retezat de asfalt a început încă din anul 2006 când au fost expuse lucrările ilegale la tronsonul 2 al DN 66A prin Parcul Naţional Retezat. Construcţia s-a făcut fără acord de mediu şi fără avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat. În 2007 s-a reuşit stoparea construcţiei la limita între tronsonul 2 şi 3 în locul numit Campusel. În acest loc Agent Green şi organizaţiile partenere au realizat proteste repetate şi chiar au instaurat o tabăra de rezistenţă în vara anului 2010 când pericolul asfaltării era iminent”, transmite Agent Green într-un comunicat de presă.
Protestele asociaţiei au continuat până în 2011 şi s-au mutat la Ministerul Mediului unde Laszlo Borbely, ministru la acea vreme, a anunţat că DN 66A nu poate fi construit legal.
Agent Green a depus în data de 4 iulie 2011 la Agenţia Naţională pentru protecţia Mediului (ANPM) plângerea prealabilă pentru a împiedică eliberarea acordului de mediu. În august 2011 ANPM a emis acordul iar procesul a început în februarie 2012. Au fost chemate la judecată ANPM şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPT). La scurtă vreme s-a alăturat în proces şi organizaţia internaţională Greenpeace.
“Liniştea din Retezat ar putea fi întreruptă de buldozere şi drujbe în cel mai scurt timp, iar Peisajul Forestier Intact ar fi compromis. Defrişările în Retezat ar putea începe imediat. Guvernul ar trebui să fie mai cumpătat în iniţiative distructive”, a adăugat Păun.
Agent Green şi organizaţiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatină Ardeleană, Societatea Română de Herpetologie, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România) au depus în ianuarie 2011 contra expertiză ştiinţifică la impactul DN 66A.
„În aprilie 2011 a fost dezvăluit un caz de fraudă în cadrul studiului de impact la DN 66A realizat de beneficiarul drumului. În mai 2011 revista ştiinţifică “Ocrotirea Naturii” a Academiei Române a confirmat existenţa Peisajului Forestier Intact (PFI) din Retezat şi a publicat articolul intitulat: “Munţii Retezat-Godeanu-Tarcu, ultimul PFI din zona de climă temperată a Europei”. În anul 2007 Ministerul Mediului a comandat un studiu ce a fost realizat de ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice) care confirmă de asemenea existenţa PFI”, mai transmite asociaţia.
”Toate eforturile noastre pentru protejarea Retezatului au fost călcate în picioare de Curtea de Apel în favoarea intereselor Guvernului ce nu au nicio legătură cu susţinerea unui mediu curat”, a mai spus Gabriel Păun.