„Ne-am propus ca Agenţia Domeniilor Statului să devină operator pe piaţa funciară, să cumpere, şi în acest fel să creştem redevenţa”, a afirmat Irimescu.
El a mai spus că sunt agricultori care au avut contracte foarte vechi de arendare sau concesiune la ADS şi ajung să plătească 27 de kilograme de grâu, ceea ce înseamnă echivalentul sumei de 7-8 euro.
„Această sumă este foarte mică, în comparaţie cu valoarea subvenţiilor, care ajung la 170 de euro pe hectar”, a afirmat ministrul Agriculturii.
În acest context, ministrul susţine că acest lucru nu este corect, astfel că trebuie să crească redevenţa, iar din banii obţinuţi ADS să cumpere terenuri pe care să le dea tinerilor fermieri.
„Din banii respectivi vrem să cumpărăm terenuri pe care să le dăm gratuit în folosinţă tinerilor, măcar cinci hectare pentru un tânăr care se stabileşte în agricultură. Iar astfel, să acceseze cei 40.000-50.000 de euro care se dau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rural”, a completat Irimescu.
Potrivit ministrului, peste 50% din agricultori au peste 55 de ani, iar dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru atragerea tinerilor în agricultură producţia va dispărea din România.
La jumătatea lunii iunie, ADS avea de recuperat 236,5 milioane lei (circa 52,5 milioane euro) doar de la cei mai mari zece datornici ai săi. În total, ADS avea de recuperat 331,8 milioane lei de la datornici, care înregistrau debite reprezentând redevenţe şi penalităţi de întârziere la plata redevenţei rezultate din contracte privind exploatarea terenurilor.