Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul. Totodată specialiştii au susţinut că efectele adverse sunt foarte rare.
Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută desfăşurarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni.
EMA a reafrmat că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson este sigur şi eficient. Însă stabileşte că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie adăugată efectelor secundare rare ale acestui vaccin.
Johnson&Johnson urma să livreze UE 55 de milioane de doze de vaccin în al doilea trimestru. EMA precizează că analizează toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.
Autorităţile au decis ca cele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, care au ajuns miercuri în România, să fie depozitate la Institutul Cantacuzino din Capitală până când se confirmă că serul nu pune în pericol viaţa oamenilor.
Până când Agenţia Europeană a Medicamentului va decide dacă serul Johnson&Johnson este sigur şi nu pune în pericol sănătatea oamenilor, autorităţile din România au decis să depoziteze cele 60.000 de doze de vaccin la Institutul Cantacuzino din Capitală.
Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns miercuri dimineaţă în România.
”În această dimineaţă, în jurul orelor 6.40, au intrat în ţară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, transmitea Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.
După ce au fost raportate şase cazuri de tromboză şi un deces în SUA, Agenţia americană a medicamentului a recomandat suspendarea folosirii serului de la Johnson&Johnson.
Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să decidă dacă acesta pune în pericol viaţa oamenilor. Până atunci, autorităţile din România au decis să păstreze serul în depozitul de la Institutul Cantacuzino.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Anunţul autorităţilor