Agenţia franceză de Medicină, recomandări importante privind vaccinarea anti-covid a copiilor. Aceasta recomandă lărgirea imunizării împotriva covid-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, indiferent de vârsta lor, dar şi a altor copii care trăiesc în mediul lor familial şi şcolar.
Academia franceză de Medicină adoptă o poziţie de mijlor într-o polemică tot mai intensă cu privire la vaccinarea copiilor, relatează AFP.
”Academia Naţională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriva covid-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidităţi, indiferent de vârsta lor, dar şi a altor copii care trăiesc în mediul lor familial şi şcolar”, subliniază într-un comunicat această instanţă chemată să exprime consensul în ştiinţa medicală.
Medicii francezi recomandă, de asemenea, vaccinarea anticovid a ”copiilor care trăiesc în anturajul adulţilor vulnerabili, mai ales imunodeprimaţii, şi a persoanelor afectate de boli cronice”.
Declaraţiile Academiei sunt făcute după mai multe zile de polemică în Franţa pe tema oportunităţii vaccinării împotriva covid-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, ca în Statele Unite şi Israel. Numai copii în vârstă de peste 12 ani pot fi vaccinaţi în prezent împotriva covid-19 în Franţa. Acest subiect este delicat, pentru că beneficiile indviduale sunt – foarte limitate – pentru copii. Forme grave de covid-19 şi morţi din cauza covid-19 sunt – foarte rare – în rândul copiilor. Iar vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech şi Moderna pot cauza, punctual, inflamaţii cardiace, nişte efecte secundare foarte rare, dar care sunt de pus în balanţă cu beneficiile – discutabile – ale vacinării celor mai mici copii.
Cu toate acestea, argumentele în favoarea vaccinării copiilor sunt de natură colectivă. Vaccinarea copiilor ar viza împiedicarea virusului să circule în rândul copiilor şi, astfel, în restul populaţiei. Autorităţile sanitare europene sunt în curs de examinare a acestei probleme, după ce au primit date pozitive de la Pfizer şi apoi de la Moderna.
Aceste date relevă lipsa unor efecte secundare grave – însă pe un eşantion de aproximativ 1.000 de copii, considerat insuficient în vederea depistării unor consecinţe foarte rare dar grave.
”Dacă este necesar să se ia o decizie”, ea ar putea fi luată ”la începutul lui 2022”, a anunţat miercuri, la France Inter, preşedintele Consiliului Ştiinţific Jean-François Delfraissy.
În acest context, mai multe societăţi franceze de pediatrie şi de boli infecţioase au relansat dezbaterea la începutul acestei săptămâni, exprimându-şi scepticismul cu privire la vaccinarea copiilor. ”Urgenţa vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci şi 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franţa”, apreciază aceste instituţii, între care Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză. Această poziţie a provocat indignarea susţinătorii vaccinării copiilor.
Asociaţia de actvişti ”Şcoala şi Familia Uitate”, care se opune aprig ”imunizării naturale prin boală”, denunţă o ”trădare” a copiilor şi reclamă o analiză de tip ”beneficiu/risc a vaccinului” anticovid destinat copiilor.